SZO: Nije potvrđeno da vakcine ne djeluju na novi soj korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Nije potvrđeno da vakcine ne djeluju na novi soj korone

Nije potvrđeno da postojeće vakcine ne djeluju na novi soj COVID 19, koji je otkriven u Britaniji, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja da proučava ova pitanje, izjavila je danas za TASS predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnović.

“Velika Britanija je izvijestila da je novi soj zarazniji, ali zasad nema informacija da izaziva teži oblik bolesti ili da su vakcine razvijene protiv njega manje efikasne”, rekla je zvaničnica SZO.

Ona je objasnila da je trenutno novi soj virusa zastupljen sa 14 mutacija od kojih neke mogu uticati na stepen zaraznosti virusa, odnosno na njegovu sposobnost prenošenja sa bolesne na zdravu osobu ili na ozbiljnost bolesti.

Izvještaji o britanskom soju COVID 19 pojavili su se sredinom decembra. a britanski državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu Met Hankok rekao je tada da su britanski naučnici identifikovali novi soj virusa korona koji bi mogao biti kriv za visoku stopu zaraze u jugoistočnoj Engleskoj.

Rusija je 22. decembra privremeno obustavila vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novotkrivenog soja Covid 19, navodi agencija.

Danas objavljeno

SZO: Porast u broju oboljelih, prvi put poslije sedam nedjelja

M.

Nezgoda u Klašnicama, dvoje povrijeđenih

M.

Krizni štab traži ponovo policijski čas u Srbiji

M.

Ostavite komentar