SZO ne preporučuje korištenje Remdesivira u liječenju zaraženih koronom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO ne preporučuje korištenje Remdesivira u liječenju zaraženih koronom

Svjetska zdravstvena organizacija je ažurirala smjernice o lijekovima koji bi trebalo da se koriste u liječenju oboljelih od virusa korona. Oni savjetuju da se antivirusni lijek Remdesivir ne koristi za liječenje hospitalizovanih, bez obzira na to koliko je teško njihovo stanje.

Ovakva preporuka dolazi mjesec nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila Remdesivir za liječenje infekcije virusa korona. Lijek je postao prvi tretman protiv virusa korona koji je dobio odobrenje FDA, međutim ne i preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Klix.ba.

Razlog zbog kojeg je SZO oprezna jeste istraživanje koje je u početku ukazivalo na određenu korist ovog lijeka u borbi protiv virusa korona, ali s više prikupljenih informacija utvrđuje se da nema dovoljno dokaza o njegovoj učinkovitosti.

Preporuka koja je donesena protiv Remdesivira temeljila se na podacima iz četiri nasumična ispitivanja u kojim su učestvovale 7.333 hospitalizovane osobe s virusom korona, osobe koje su preživjele COVID i 24 stručnjaka.

“Činjenica da je ovaj antivirusni tretman pokazao određenu korist u nekim slučajevima je bila dovoljna da ga ljudi počnu koristiti jer nemamo dovoljno alata za borbu protiv novog virusa, ali smatram da će Remdesivir uskoro biti zamijenjen novim tretmanom”, rekla je Ameš Adalja, naučnica iz Johns Hopkins centra.

Klix.ba

Danas objavljeno

“Ne” zahtjevu Prištine

Vanja A

Tojagić: Ispravićemo i dopuniti optužnicu protiv Zeljkovića

M.

Akcija SIPA na području Tuzlanskog kantona; Pretresi na 14 lokacija

M.

Ostavite komentar