SZO kritikuje Evropu: Neprihvatljivo, sporo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO kritikuje Evropu: Neprihvatljivo, sporo

SZO kritikovala “neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

“Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopštio je evropski ogranak SZO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u poslednjih pet nedelja.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”. “Ne samo da deluju, vec´ su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primena ovih vakcina je neprihvatljivo spora”, naveo je Kluge u saopštenju.

“Da budem jasan moramo ubrzati proces povec´anjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u poslednjih nekoliko meseci.

U evropskom regionu SZO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujuc´i Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedelje premašio je 24.000 i “ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion pre samo pet nedelja, ukazuje SZO.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar