SZO: Hara ozbiljan talas korona virusa u Evropi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Hara ozbiljan talas korona virusa u Evropi

Posljednji brojevi slučajeva korona virusa u Evropi premašili su rezultate zabilježene kada je pandemija prvi put dosegla vrhunac u martu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Govoreći u četvrtak, regionalni direktor SZO Hans Kluge rekao je da je samo prošle sedmice prijavljeno 300.000 novih infekcija. “Pred nama je vrlo ozbiljna situacija”, rekao je. Neke su evropske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku, zabilježile najviše dnevne brojke u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kapaciteti testiranja povećali su se širom Evrope od početka pandemije, što znači da je vjerovatnije da će veći biti i broj zaraženih. Kluge je dodao da su nove brojke, takođe, pokazale “alarmantne stope prenosa u regiji”.

Prijem u bolnice i smrtni slučajevi još nisu zabilježili sličan porast, iako Španija i Francuska bilježe trend rasta. Premda mlađi ljudi – za koje je manja vjerojatnost da će biti ozbiljno pogođeni ako su zaraženi – trenutno čine najveći udio novoevidentiranih slučajeva korona virusa, postoji strah od mnogo većeg broja slučajeva ozbiljnih bolesti ako se virus proširi na starije i ranjivije grupe.

Kluge je na brifingu u četvrtak rekao i da su mjere zaključavanja dale jasne rezultate. “U junu su slučajevi dosegnuli najniži nivo”, rekao je. “Međutim, brojevi slučajeva u septembru trebali bi svima nama poslužiti kao znak za uzbunu.”

Ranije ove sedmice, Kluge je upozorio da bi se Evropa trebala pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva od korona virusa u oktobri u novembru, upozoravajući: “Biće sve teže.”

(Agencije)

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar