SZO donirala BiH 23 tone zaštitne opreme - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SZO donirala BiH 23 tone zaštitne opreme

Svjetska zdravstvena organizacija danas je u BiH dostavila više od 23 tone zaštitne opreme, od čega će 12,6 tona biti raspoređeno u Federaciju BiH, a ostatak u Republiku Srpsku i Brčko distrikt. Među 23 tone ove opreme nalaze se zaštitne maske, naočare, odijela, rukavice, viziri i sve što je proteklih mjeseci bilo potrebno medicinskom osoblju.

Prilikom primopredaje donacije šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olsavški rekao je da će ova oprema biti od koristi zdravstvenim radnicima u BiH narednih dva i po do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su lokalne vlasti uspjele same nabaviti.

  • Globalno je više od 14,5 miliona potvrđenih slučajeva virusa korona i više od 600.000 smrtnih slučajeva. Najpogođenije su Amerika i Evropa, gdje imamo veliki broj infekcija – istakao je on.

Prema njegovim riječima, u Evropi je stvar izuzetno krhka i mnoge zemlje se bore da kontrolišu virus, a u proteklih sedam dana zabilježeno je povećanje broja slučajeva za 5,4 odsto.

  • Prošle sedmice smo imali 2,9 miliona slučajeva, a sada imamo 3,1 milion oboljelih. Međutim, na Balkanu i u Centralnoj Aziji broj slučajeva je toliko porastao da nas to brine – naveo je Olsavški.

On je pozvao stanovništvo da ozbiljno shvati situaciju i pridržava se svih mjera suzbijanja širenja virusa.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar