SZO: Dogovori bogatih zemalja ugrožavaju Kovaks - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Dogovori bogatih zemalja ugrožavaju Kovaks

Zemlje koje pokušavaju da nabave sopstvene doze vakcine sklapaju ugovore sa kompanijama za lijekove koji ugrožavaju snabdijevanje globalnog programa Kovaks za siromašne i zemlje sa srednjim prihodima, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

“Zemlje još uvijek postižu dogovore koji će ugroziti snabdijevanje Kovaksa, bez sumnje”, rekao je na brifingu visoki savjetnik SZO-a Brus Ejlvord, javlja “Reuters”.

Svjetska zdravstvena organizacija, jedan od lidera programa Kovaks za obezbjeđivanje vakcina siromašnim zemljama već dugo poziva bogate zemlje da osiguraju pravičnu podjelu vakcina.

“Postigli smo veliki napredak. Ali taj napredak je krhak. Moramo ubrzati isporuku i distribuciju Kovid-19 vakcina, a to ne možemo učiniti ako neke zemlje nastave da se obraćaju proizvođačima koji proizvode vakcine na koje Kovaks računa”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanam Gerejezus.

On je takođe pozvao zemlje da se odreknu pravila o intelektualnoj svojini, kako bi omogućile drugim zemljama da brže prave vakcine.

Danas objavljeno

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Haos u Moskvi – srušen dio zida Kremlja

M.

Ostavite komentar