SZO: Bezbjednost vakcine je prioritet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO: Bezbjednost vakcine je prioritet

Bezbjednost potencijalne vakcine protiv kovida 19 je “prva i najvažnija” stvar, izjavio je danas glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije doktor Sumja Svaminatan.

Izjava je data nakon što je kompanija “Astrazeneka” obustavila ispitivanja potencijalne vakcine protiv virusa korona jer se jedan učesnik studije razbolio.

  • To što govorimo o brzini ne znači da ćemo početi da pravimo kompromise ili hvatamo krivine kada je riječ o uobičajenim procjenama – rekao je Svaminatan na jednom medijskom skupu.

On je dodao da proces mora biti u skladu sa “pravilima igre”.

  • Prvo i najvažnije za lijekove i vakcine koji se daju ljudima jeste da morate da testirate njihovu bezbjednost – izjavio je ovaj naučnik SZO-a.

Zvaničnici ove organizacije za sada nisu odgovorili na pitanja o potezu “Astrazeneke” da širom svijeta pauzira ispitivanja svoje eksperimentalne vakcine zbog neobjašnjive bolesti jednog učesnika studije.

SZO je ranije saopštila da je vakcina koju je sa “Astrazenekom” razvio Univerzitet Oksford vjerovatno najbolji kandidat i da je njen razvoj najdalje otišao.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar