SZO ažurira Strateški plan za odgovor na kovid-19 za BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SZO ažurira Strateški plan za odgovor na kovid-19 za BiH

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ažurira Strateški plan za spremnost i odgovor na kovid-19 za BiH, koji bi trebalo da doprinese uspjehu u borbi protiv pandemije, rekla je rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald.

Osvrćući se na ključne pouke izvučene iz odgovora na kovid-19 i značaju inkluzivnog oporavka iz kojeg niko ne bi trebao biti izostavljen, Mekdonaldova je istakla da je potrebno proširiti testiranja, povećati kapacitete zdravstvenih ustanova, pružiti podršku zdravstvenim radnicima i obezbijediti adekvatne zalihe, saopšteno je iz UN.

“Oprez, praćenje i budnost su i dalje vrlo bitni kako bi se izbjegao drugi talas ili poništavanje postignutih rezultata”, istakla je Mekdonaldova.

Ona je napomenula da su UN završile i prvu fazu svog prijedloga za socioekonomski odgovor na kovid-19, a nastojanja su usmjerena na zaštitu i jačanje zdravstvenih sistema, pružanje i jačanje usluga zdravstvene zaštite i osnovnih usluga, zaštitu radnih mjesta i ekonomije, te promovisanje socijalne kohezije i ulaganja u sisteme otpornosti i odgovora društva koje predvode zajednice.

“Objavljujemo niz važnih procjena i javnih politika o socioekonomskim efektima koji će, nadamo se, biti iskorišteni u procesu oporavka u BiH”, naglasila je Mekdonaldova i rekla da oporavak predstavlja jedinstvenu priliku da se udvostruče nastojanja da ponovna izgradnja bude kvalitetnija, zelenija, čišća i pravičnija.

Prema njenim riječima, BiH je predivna zemlja sa ogromnim, ali neiskorištenim prirodnim i kulturnim resursima koji su zreli za dekarbonizovani, čisti i ekološki prihvatljiv razvoj.

Mekdonaldova je ukazala da se svijet danas suočava sa teškom javno-zdravstvenom krizom i nezapamćenom svjetskom socioekonomskom recesijom koja prijeti da poništi sve dosadašnje dekade humanog razvoja u svijetu, pa i u BiH.

Ona je podsjetila da je ova godina započela sa povećanjem napora UN i zemalja širom svijeta da se postigne svih 17 ciljeva održivog razvoja u okviru Dekade akcije prema Agendi 2030: programu održivog razvoja svijeta.

Mekdonaldova je naglasila da 17 ciljeva održivog razvoja pruža okvir koji je već dobio globalnu podršku i ne samo da pruža priliku za prosperitetniju, inovativniju, odgovorniju i održiviju budućnost, već može pomoći u ostvarenju ambicija BiH u pogledu priključivanja EU.

“Povodom 75 godina postojanja UN, pitamo ljude da nam kažu kako se to može postići? Zato pozivam sve u BiH da daju svoj glas u ovom razgovoru o akcijama koje će nas voditi naprijed”, poručila je Mekdonaldova.

Danas objavljeno

Autobus sletio sa autoputa, tri osobe poginule

M.

Ukrajina neće skoro u EU: Samit u Kijevu pokušaj da Zelenski lakše proguta tu gorku pilulu

M.

Nesreća u Banjaluci: Teško povrijeđen Šveđanin, hitno prebačen u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar