22. Jula 2019.

Svjetsko tržište dronova u idućih 10 godina dostići će vrijednost 14 milijardi dolara

Big Portal

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručiće se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema istraživanju objavljenom u srijedu, dok američki analitičari upozoravaju na sigurnosne rizike.

Procjenjuje se da će tržište ove godine dosegnuti vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama poduprijeće ga postupno otvaranje američkog zračnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u vazduhoplovrstvu, Teal Group.

Objava izvještaja vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za sigurnost, budući da bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osjetljivih podataka i snimaka.

Kineski proizvođači snabdijevaju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Phil Finnegan iz Teal Grupa.

U maju je američko ministarstvo odbrane upozorilo domaće kompanije da bespilotne letjelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke, prema bilješci koju je analizirao Reuters. Kineski proizvođač bespilotnih letjelica DJI, koji je u središtu kritika, nazvao je sigurnosne bojazni “lažnim” i “pogrešnim”.

Na drugom mjestu je poljoprivreda, gdje se letjelice koriste za prskanje usjeva i analizu polja. Američka vojska je u 2017. prestala koristiti DJI-ove dronove. Senatska verzija zakona o dozvoli korištenja u nacionalnoj obrani sadrži odredbu kojom se ministarstvu obrane zabranjuje korištenje kineskih bespilotnih letjelica.

Cape, kalifornijska kompanija koja prodaje softver za dronove sigurnosnim agencijama, objavila je u srijedu da će “obustaviti sve oblike integracije” s DJI-jem i drugim kineskim proizvođačima dronova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare