Svjetsko prvenstvo 2006: Istina se neće saznati - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Svjetsko prvenstvo 2006: Istina se neće saznati

Zbog zastarelosti slučaja, završeno je suđenje nemačkim funkcionerima optuženim za korupciju u organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine.

Suđenje je u Švajcarskoj je završeno i pravu istinu nikada nećemo saznati.

Proces se vodio protiv fudbalskih funkcionera Tea Cvancigera, Volfganga Nirsbaha, Horsta R. Šmita i Ursa Linsija.

Ovoga puta nije kriva korona. Proces protiv fudbalskih funkcionera Tea Cvancigera, Volfganga Nirsbaha, Horsta R. Šmita i Ursa Linsija i bez pandemije ne bi bio završen presudom. Četvorica funkcionera optužena su da nisu rekli istinu o uplati 6,7 miliona evra uoči Svetskog fudbalskog prvenstva koje je 2006. godine održano u Nemačkoj. To već godinama baca senku na pozitivne aspekte „letnje bajke“, kako se obično u Nemačkoj naziva to svetsko prvenstvo.

Bivši predsednici Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) Volfgang Nirsbah i dr Teo Cvanciger, bivši blagajnik DFB Horst R. Šmit, kao i bivši generalni sekretar FIFA Urs Linsi tako ostaju nekažnjeni – baram kada se radi o upravo završenom suđenju u Švajcarskoj. Nekažnjeno, ne zato što je dokazana njihova nevinost, već zato što je slučaj od ponedeljka (27.4.) zastareo.

Za to je odgovorno švajcarsko sudstvo. Od početka istrage u jesen 2015. pa do podizanja optužnice 9. marta 2020. prošle su četiri i po godine. Već tada je, i bez korona-krize, bilo je jasno da suđenje neće biti završeno u roku od sedam nedelja.

Sastanak državnog tužioca i Infantina

Ali čak i da im je dokazana krivica, samo bi se pokazalo da su Cvanciger, Nirsbah, Šmit i Linsi „žrtveni jarci“. Oni su unisono tvrdili da nisu „ništa uradili“. U traženju istine sigurno bi mogao da pomogne peti čovek, protiv kojeg je u početku takođe vođena istraga. Ali suđenje Francu Bekenbaueru je prošle godine, zbog njegovog zdravstvenog stanja, odvojeno od glavnog sudskog procesa. On se smatra zaslužnim za dovođenje svetskog prvenstva u Nemačku – verovatno uz pomoć tih 6,7 miliona evra.

Bekenbauer je svojevremeno od – sada preminulog – bivšeg šefa Adidasa, Roberta Luisa-Drajfusa dobio zajam u iznosu od 6,7 miliona evra – tačno taj iznos koji je završio kod Mohameda Bin Hamama iz Katara, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije.

I niko sada neće odgovarati. Moguće i zato što se u sve to umešao šef FIFA Đani Infantino. Postoje priče o tajnom sastanku Infantina i švajcarskog državnog tužioca Mihaela Laubera. Protokol tog sastanka očigledno ne postoji, ali je švajcarski Savezni krivični sud udaljio Laubera iz procesa – zbog pristrasnosti. Švajcarsko tužilaštvo koje je taj komplikovan slučaj prihvatilo sa velikim žarom, sada mora da prizna veliki neuspeh.

Bekenbauer se opet izvukao

Aktuelni predsednik DFB Fric Keler, smatra da je to „krajnje nezadovoljavajuće, pa i frustrirajuće“. DFB zato želi da nastavi istragu na svoju ruku, kako bi se otkrile činjenice u vezi „afere letnja bajka“. To bi moglo da bude teško. S obzirom na to da su svi osumnjičeni konsekventno ćutali pred sudom, teško da će sada biti otvoreni prema organima fudbalskog saveza.

I čitavo nemačko pravosuđe bi verovatno došlo do svojih granica. Već samo podizanje optužnice protiv utaje poreza, odnosno pomaganja u tome, obeležavale su pravne trzavice. Okružni sud u Frankfurtu na Majni, gde je i sedište DFB, nije bio spreman da otvori proces. Tek se sledeća instanca, Viši pokrajinski sud, pobrinula prošlog leta da Nirsbah, Cvanciger i Šmit ipak i u Nemačkoj budu izvedeni pred sud.

A Franc Bekenbauer se opet izvukao. On nije bio upleten u poreska pitanja. Četrnaest godina nakon „letnje fudbalske bajke“ u Nemačkoj, verovatno ćemo morati da se pomirimo sa činjenicom da nikada nećemo saznati istinu o milionskoj uplati. Osim ako Bekenbauer ili šef FIFA Infantino ipak nekad požele da olakšaju svoju savest. Pa makar i u testamentu.

Danas objavljeno

„Nisam na nivou Novaka i Rafe, ne bih da igram protiv njih“

Vanja A

Ko su favoriti za osvajanje NBA lige?

Igor Mudrinić

Gatuzo kandidat za naslednika Pirla

Vanja A

Ostavite komentar