Svjetski milijarderi prošle godine izgubili 388 milijardi dolara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Svjetski milijarderi prošle godine izgubili 388 milijardi dolara

Nakon petogodišnjeg rasta, ukupno bogatstvo najbogatijih prošle godine palo je za 4,3 odsto, odnosno za 388 milijardi dolara čime je doseglo nivo od 8,5 biliona (eng. trillion) dolara, pokazao je izvještaj švajcarske banke UBS i PwC.

Kako navodi “Market Watch” a prenosi Novac.hr, ovo je ujedno prvi takav pad u posljednjih 15 godina.

“Bum milijardera koji je nastao u posljednjih pet godina sada se blago smiruje te možemo reći da sada dolazi do faze balansa”, objasnio je Jozef Štedler, direktor odsjeka za lično bankarstvo bogataša pri UBS banci.

Najveći pad zabilježen je u Kini gdje je ukupno bogatstvo palo za 12,3 odsto, čime je s liste najbogatijih otpisano na desetine porodica i pojedinaca. Ujedno, negativan trend od četiri odsto zabilježen je i u Hong Kongu.

S druge strane, uprkos velikom padu, američki milijarderi zabilježili su najbolju godinu. Na krilima globalnog uspjeha tehnoloških kompanija, broj najbogatijih u ovoj zemlji je porastao.

Tako je do kraja prošle godine SAD brojio čak 89 milijardera koji dolaze iz tehnološkog sektora. Tako je ukupan broj porastao za 4,8 odsto čime je u 2018. godini ova regija brojila čak 749 milijardera, a njihovi ukupni računi porasli su za čak 3,4 odsto na 1,3 biliona (eng. trillion) dolara, piše CNN.

Uprkos padu ukupnog bogatstva, globalno gledano, svjetska populacija milijardera se ipak povećala pa Kina i dalje svaka dva dana “proizvodi” novog milijardera.

Ujedno je u ovoj grupi porastao i broj žena. Tako je u posljednjih pet godina postotak žena koje su uvrštene na liste najbogatijih porastao za 46 odsto, te su time nadmašile suprotni pol koji bilježi porast od 39 odsto.

Izvor: Blic/Jutarnji

Danas objavljeno

Povratak Heder Loklir – u mini haljini na premijeri filma

Zeljka

Izvršni direktor kompanije Nike priznao da je ubio tinejdžera – zbog toga ispaštao

Zeljka

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Zeljka

Ostavite komentar