21. Januara 2020.

Svjetski milijarderi imaju više bogatstva od 4,6 milijardi ljudi

Big Portal

Ovo su najnoviji podaci o globalnoj nejednakosti iz izveštaja objavljenog danas, 20. januara, uoči godišnjeg sastanka globalnih elita u planinskom odmaralištu Davos-Klosters u Švajcarskoj. Izveštaj britanskog udruženja za borbu protiv siromaštva, Oxfam, navodi da se broj milijardera udvostručio u poslednjoj deceniji.

“Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu”, konstatuju autori, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca sveta imaju više novca nego sve žene u Africi. 

Žene i devojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuvanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu. Vrednost njihovog rada je tri puta veća od vrednosti globalne tehnološke industrije, dodaju. Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene mogle izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sledećih deset godina 1% najbogatijih u svetu plaća samo 0,5% veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brigi za starije i decu.

Izvor: Euronews/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare