Svjetski mediji bruje: Luka Modrić kupio vilu od korumpiranog advokata - BIGportal.ba
Ex Yu

Svjetski mediji bruje: Luka Modrić kupio vilu od korumpiranog advokata

Strani mediji raspisali su se o kontroverznom venecuelanskom advokatu Gustavu Mirabalu Kastru koji je navodno svoju vilu prodao ni manje ni više nego Luki Modriću.

Naime, Mirabala Kastra je SAD sankcionisala 2019. zbog navodnog pranja novca, a njegova rođena sestra ga je optužila da je jedan od navodnih šefova bivšeg venecuelanskog nacionalnog blagajnika Alehandra Andradea, koji je u novembru 2018. osuđen na 10 godina zatvora na Floridi, zbog optužbi za pranje novca u iznosu većem od 1.000 miliona dolara.

Kako je istakao “El Pais de Espana”, 2014. godine bilo je glasina o Andradeovoj saradnji sa severnoameričkim pravosudnim sistemom. Ubrzo nakon toga, u avgustu 2015. godine, Mirabal je odlučio da se preseli u Madrid gde je kupio svoju luksuznu vilu u La Moraleji. To je urbani i ekskluzivni okrug severno od glavnog grada koji ima dve od 10 najskupljih ulica za kupovinu kuća u celoj Španiji, premapisanju pomenutog lista.

A ova je, konkretno, trospratna zgrada u tom najtradicionalnijem i najupečatljivijem delu Madrida. Tamo je svoj boravak završio u oktobru 2019. godine kada je prodao svoju kuću u Madridu. Ta vila je preko agencije za nekretnine prešla u ruke hrvatskog fudbalera Luke Modrića, zvezde Real Madrida, koji je za stanovanje platio više od 12 miliona evra, navodi španska sportska štampa.

Ko je Mirabal Kastro?

Dokumenti iz “Pandora Pejpersa”, masovnog curenja 11,9 miliona finansijskih dosijea, primljeni i obrađeni od Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) otkrivaju da je Mirabal Kastro koristio ofšor Lisal Enterprises Limited, kompaniju registrovanu na Britanskim Devičanskim ostrvima, za kupovinu skupe jahte krajem 2016. godine. Ovi dokumenti pokazuju da je panamska advokatska kancelarija Aleman, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal), zadužena za osnivanje i upravljanje Lisal Enterprises Limited, pratila uputstva Mirabala Kastra da mu odobri punomoćje kako bi mogao da kupi nešto više jahti u novembru ove godine.

Inače, prema Mirabalovom profilu na LinkedInu, Lisal Enterprises Limited je kompanija koja pruža finansijske savetodavne usluge korporacijama i pojedincima. Ponosan je što ima fudbalere iz Evrope i Južne Amerike, kao i “zabavne umetnike” iz Sjedinjenih Država. Iako ne imenuje nikoga od njih, advokat je bio komšija mnogih zvezda Real Madrida, poput Serhija Ramosa, Benzeme, Marsela, Varanea i Iska … prema tekstu na portalu Armando.info. Put koji je Mirabal prešao otkako je napustio Venecuelu pre više od 10 godina takođe je usko povezan sa Leonardom Gonzalesom Delanom, koga su SAD sankcionisale u januaru 2019.

Gonzalez je upravljao bankovnim računima povezanim s Andradeom, te je posedovao i kontrolisao kompanije koje su upravljale Andradeovim pokvarenim bogatstvom i kupovale mu nekretnine i konje, a dva izvora, koja su Mirabala upoznali dok je živeo u Karakasu, saglasni su se da su on i Gonzales Delan imali poslovne sastanke.

Takođe su delili strast za koju je, prema podacima floridaparcels.com, 2015. godine farma konja Mirabal u Velingtonu promenila vlasništvo i postala vlasništvo kompanije pod nazivom Velington Properti Ovner LLC, čiji je direktor Nil Mofit, još jedan biznismen koji je uložio u konje. Mirabal je 2016. godine raspustio dve kompanije na Floridi i, prema imigracionim podacima zemlje, nije se vratio u SAD od 2017. godine, kada je Andrade priznao krivicu.

Tokom 2019. nastavio je da se seli, pa je napustio Madrid, pritisnut izveštajima štampe koji ukazuju na to da ga prate vlasti Severne Amerike, i prodao svoju vilu u Madridu. Vilu koju je tada, 3. oktobra 2019. godine, kupio Modrić, inače najbolji igrač sveta u 2018. godini.

Vila je već bila poznata svima zahvaljujući Mirabalovoj supruzi, Karolini Čapellin de Mirabal. Bivša takmičarka za Mis Venecuele 2016. dala je opsežan intervju za časopis Love u kome je pokazala ogromnu trospratnu kuću.

Ona je tada objasnila sa su napustili zemlju zbog situacije u Venecueli 2009. Ali su u međuvremenu napustili i Floridu 2015. Ubrzo nakon toga, kao što je već pomenuto, počele su glasine da Andrade sarađuje sa pravosudnim sistemom SAD.

Sada, prema portalima koje je sam Mirabal stvorio za promociju i čišćenje svog imidža na mreži, on upravlja svim svojim poslovima iz Međunarodnog finansijskog centra u Dubaiju. Ove podatke objavio je venecuelanski sajt Armando.info, sajt koji se bavi istraživačkim novinarstvom i partner je ICIJ -a i učestvuje u analizi dokumenata “Pandora Pejpers”.

Podsectimo, 2019. godine mediji su pisali da se novi dom porodice Modrić nalazi u prestižnom okrugu La Moraleja, veličine tri hiljade kvadratnih metara, a nalazi se na prelepom placu od deset hiljada kvadratnih metara.

Vila ima ukupno deset spavaćih soba, isti broj kupatila i impresivan dupleks dnevni boravak. Naravno, tu je i ogroman otvoreni bazen, polje za veslanje, a možete se odmoriti i u lepo uređenom vrtu. Nudi i vinski podrum, garažu predviđenu za deset automobila, teretanu, ali i biskop za 18 osoba.

Takođe, sadrži i prelepu dečju igraonicu od osamdeset kvadrata i prostoriju za masažu.

Uključen je i izdvojeni apartman sa dve spavaće sobe i dva kupatila predviđena za goste, a navodno je Modrić o kupovini ove vile pregovarao više od godinu dana.

Danas objavljeno

Sinoć “gorio” Kalemegdan: BRENA I SENIDAH u muzičkom okršaju zapalile masu

Zeljka

Tamara Milutinović otkrila šta je odlučila da promijeni u trudnoći

Zeljka

Ko je omiljena pjevačica Nikole Jokića? Jedna od naših najvećih zvijezda

Zeljka

Ostavite komentar