SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: Poziv vlastima da stave jednakost u centar oporavka od virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: Poziv vlastima da stave jednakost u centar oporavka od virusa korona

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva vlasti zemalja širom svijeta da jednakost stave u centar oporavka od virusa korona, saopšteno je iz UN u BiH povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Na Svjetski dan zdravlja SZO poziva lidere da u središte svih mjera za oporavak stave inkluzivnost i pravičnost, te svijet tako učine pravednijim i zdravijim.

– Kovid 19 pogodio je sve nas, ali nekima je bilo mnogo teže, jednostavno zbog okolnosti posla kojim se bave i neizvjesnosti uslova u kojima žive i ostvaruju prihod, tako da posljedice mjera za suzbijanje virusa korona nisu svi osjetili ravnomjerno, a rizik od gubitka posla veći je za ljude sa nižim prihodima – ističe se u saopštenju.

Procjene govore da su samo u prvim mjesecima pandemije radnici u neformalnim sektorima, uključujući radnike u skladištima i korisničkim centrima, radnici u domaćinstvima, sezonski radnici i radnici na nisko plaćenim poslovima prema ugovoru u zdravstvu i njegovateljstvu u Evropi i centralnoj Aziji izgubili 70 odsto svojih prihoda.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge rekao je da je potrebno da zdravstveni sektor i sve institucije vlasti hitno rade na uklanjanju prepreka pravednijem i zdravijem životu za sve, te dodao da 80 odsto Evropljana smatra da smanjenje nejednakosti treba da bude u vrhu programa njihove vlade.

– Kada vlade budu sprovele adekvatne politike, razlike u zdravlju smanjiće se za samo četiri godine – istakao je Kluge.

U saopštenju se navodi da će zdravstvena zaštita postati dostupna i finansijski pristupačna svima smanjenjem tereta direktnog plaćanja zdravstvenih usluga, jačanjem socijalne zaštite sa ciljem smanjenja nejednakosti i garantovanjem osnovnog stepena izvjesnosti prihoda, ulaganjem u kvalitetan i finansijski pristupačan stambeni prostor i sigurno i dinamično mjesto stanovanja.

Iz SZO dodaju da se razlike u zdravlju mogu prevazići i putem proaktivne pomoći ljudima, kako bi mogli da imaju dostojanstven i zdrav život, smanjenjem nezaposlenosti, boljim obrazovanjem i učenjem tokom cijelog života, pošto veća jezička i numerička pismenost povećava mogućnost da ljudi uzmu svoj život u svoje ruke, te većom građanskom angažovanjošću, uz smanjenje kriminala i ostvarivanje socijalnih veza.

Predstavnik SZO u BiH Fabio Skano istakao je da Organizacija pozdravlja napore institucija u BiH da obezbijede liječenje i terapiju za svakog pacijenta oboljelog od kovida 19, bilo da ima zdravstveno osiguranje ili ne, čime je svima omogućen ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti.

– Pandemija kovida 19 donijela je nova iskustva i pokazala značaj pružanja osnovnih zdravstvenih usluga svima, čiji troškovi pacijenta neće dovesti u finansijske poteškoće – zaključio je Skano.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald rekla je da je Svjetski dan zdravlja pogodan trenutak za pokretanje ove kampanje za pravedniji i zdraviji svijet.

– Kovid 19 razotkrio je krhkost i pukotine u našim društvima, pritom neproporcionalno pogađajući one koji su već bili najranjiviji i najviše marginalizovani – istakla je ona. Mekdonaldova je rekla da se moralo zajedno raditi na suzbijanju pandemije, te dodala da se sada moraju udvostručiti napori kako bi se obezbijedio oporavak koji nikoga ne ostavlja za sobom.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U Srpskoj zaraženo još 37 оsоbа, preminulo osam

V.R.

Blinken i Lavrov se posvađali

V.R.

Najmanje 13 mrtvih u erupciji vulkana u Indoneziji

V.R.

Ostavite komentar