Svjetski dan radija 2021: Novi svijet, novi radio! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Svjetski dan radija 2021: Novi svijet, novi radio!

Danas se obilježava Svjetski dan radija. Unesko ga je utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Slogan pod kojim se Svetski dan radija obeležava u 2021. godini je Novi svijet, novi radio.

U godini za nama radio je odabrao značajnu ulogu u životima stanovnika cele planete. U trenutku kada se Korona virus širio svetom, radio je bio uz svoje slušaoce sve vrijeme, kao izbor tačnih i pravovremenih informacija. U danima karantina pružao je zabavu i pjesmama asocirao na najljepša sjećanja i trenutke prije početka pandemije.

Godinu dana kasnije od pojave virusa COVID-19, radio je prepoznat kao jedan od najvažnijih medija, koji dvadeset četiri časa prati život savremenog čovjeka, pružajući mu pravu dozu informacija, zabave i muzike.

  • Dok slavimo desetu godišnjicu Svetskog dana radija, protekla godina je naglasila u kojoj meri radio, ovaj mladi medij, razvijen pre nekih 110 godina, ostaje od suštinskog značaja za naša savremena društva.

Pandemija COVID-19 podsetila nas je na njegovu dodatnu vrednost, sa prisutnošću od preko 75% u zemljama u razvoju, radio ostaje najpristupačniji medij. Zbog toga je bio ključno sredstvo za naše delovanje usmereno kao odgovor na krizu. Pomogao je u spašavanju života omogućavajući prenošenje zdravstvenih uputstava, dostupnost pouzdanih informacija i borbu protiv govora mržnje.

UNESCO je iskoristio ovoj potencijal tako što je proizveo audio poruke bez honorara na 56 jezika i ponudio ih radio stanicama širom sveta kako bi se suprotstavle lažnim glasinama – napisala je u svojoj poruci Odri Azule, generalne direktorke UNESCO, povodom desete godišnjice Svetskog dana radija.

Slogan pod kojim se Svetski dan radija obeležava u 2021. godini je „Novi svijet, novi radio.

  • U ovom veku slika, radio prati naša jutra i naše večeri, i ogleda misli sveta koji mora da se čuje da bi se razumeo. Sa nastankom internet radija, podkasta, pametnih telefona i novih tehnologija, on zaista cveta u svojoj drugoj mladosti.

Svjetski dan radija, sa temom “Novi svet, novi radio” afirmiše centralnu ulogu radija, za danas i za sutra, jer nam je više nego ikad potreban ovaj univerzalan humanistički medij, vektor slobode. Bez radija, pravo na informisanje i slobodu izraza, a sa njima i univerzalne slobode, bili bi oslabljeni, baš kao i kulturna raznolikost, jer su društvene radio stanice glasovi onih koji nemaju glasove – dodaje Azule.

Danas objavljeno

“Napustite Ukrajinu”

M.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

M.

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Ostavite komentar