Svjetski dan bez duvana: „DONESI ODLUKU - OSTAVI DUVAN“ - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Svjetski dan bez duvana: „DONESI ODLUKU – OSTAVI DUVAN“

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju svake godine 31. maj – Svetski dan bez duvana. Ovom prilikom se ističu zdravstveni i drugi rizici koji se povezuju sa upotrebom duvana i promovišu delotvorne politike i aktivnosti kojima se smanjuje upotreba duvana.

Svetski dan bez duvana 2021. godine obeležava se pod sloganom „DONESI ODLUKU – OSTAVI DUVAN”

Trenutno preko 70% od 1,3 milijarde korisnika duvana širom sveta nema pristup potrebnim službama za uspešno ostavljanje duvana. Stoga je Svetska zdravstvena organizacija ove godine pokrenula globalnu kampanju sa ciljem osnaživanja i pružanja podrške korisnicima da prestanu da koriste duvan i duvanske proizvode. U ostvarivanju ovog cilja je ključna uloga zdravstvenog sektora. Kampanjom bi trebalo da se promoviše socijalna podrška i okruženje koje pogoduje odvikavanju od upotrebe duvana; podrška stručne javnosti za politiku prestanka pušenja; unapređenje i razvoj savetovališta za odvikavanje od pušenja i usluga i njima; podizanje svesti o taktikama duvanske industrije za sticanje novih korisnika duvana, kao i osnaživanje korisnika za odvikavanja od upotrebe duvana i duvanskih proizvoda.

Duvan ugrožava zdravlje ljudi

Duvan godišnje uzrokuje više od osam miliona smrtnih slučajeva u svetu i ugrožava zdravlje ljudi. Postoji veliki broj bolesti koje su povezane sa upotrebom duvana. Pušenje duvana je najvažniji faktor rizika za rak pluća, koji je globalno odgovoran za dve trećine smrtnih slučajeva usled ove bolesti; faktor rizika je i za hronične bolesti organa za disanje kao što su hronična opstruktivna bolest pluća, astma i dr.

Deca koja su od najranijeg doba izložena duvanskom dimu imaju posledice na organima za disanje i u odraslom dobu. Pušenje je povezano sa učestalijim ponovnim javljanjem tuberkuloze i povećanom smrtnošću od ove bolesti. Duvan je značajan faktor rizika za nastanak koronarne bolesti, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova. Duvanski dim značajno zagađuje životnu sredinu i vazduh u zatvorenim prostorima, a značajan deo čestica duvanskog dima se taloži na različitim površinama i tako izlaže ljude, a naročito malu decu, štetnim sastojcima i kancerogenima (tzv. zadržani duvanski dim; engl. third hand smoke).

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar