20. Maja 2022.

Svjetski auto godine ima grešku: Vlasnicima se savetuje da ne parkiraju na nagibu

Big Portal

Prošlu i ovu godinu obeležili su Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6, od kojih je prvi proglašen za svetski automobil godine, a drugi je rangiran u top 3 na svetu, ali i osvajač titule “Evropski auto 2022”. Međutim, sada se pokazalo da oba modela imaju grešku koja može dovesti do ne tako bezazlenih posledica.

Naime, pojedini vlasnici su prijavili da se nakon parkiranja automobila ponekad desi da se deaktivira parkirna kočnica, odnosno da automatski menjač automobila “ispadne” iz funkcije “P”. Ukoliko se dogodi da je parkiran na neravnom terenu, mogao bi da počne da se nekontrolisano kreće sve dok ga neka prepreka ne zaustavi.

Nakon četiri prijavljena slučaja u Koreji, tri na Ioniq 5 i jedan na Kia EV6, Hyundai je pokrenuo istragu i zaključio da je došlo do greške u konstruisanju vozila.

Naime, utvrđena je fluktuacija napona nakon što je automobil “ugašen” i postoji mogućnost da ona utiče na upravljački signal iz kontrolne jedinice menjača, koji upravlja sistemom shift-by-wire.

Ako se to dogodi, može doći do momentalnog deaktiviranja bezbednosne funkcije koja fizički sprečava kretanje vozila dok je menjač u položaju “P”.

Korejski proizvođač će stoga povući 10.729 vozila Hyundai Ioniq 5 i 9.014 automobila Kia EV6. Takođe, utvrđeno je da isti problem postoji i na Genesis modelima GV60 i GV80, a greška će biti otklonjena pre isporuke prvih primeraka.

Svi vlasnici biće obavešteni o vanrednom servisu kako bi greška na upravljačkom sistemu menjača bila softverski otklonjena, a do tada im se savetuje da ne parkiraju svoje vozilo na nagibu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare