Svjetske sile priznale prvi put u istoriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Svjetske sile priznale prvi put u istoriji

Prvi put u istoriji, najbogatije zemlje članice grupe G20, priznale su povezanost klimatskih promena, okoline, energije i siromaštva.

To je izjavio italijanski ministar za ekološku tranziciju Robertlo Čingolani.

On je na ministarskoj konferenciji o zaštiti životne sredine u Napulju rekao da je zajedničko saopštenje rezultat višemesečnih pregovara koji su predhodili konferenciji, što, kako kaže, govori da se ne radi o epizodnom dokumentu već trasiranju ponašanja velikih prema okolini, u budućnosti, prenosi Ansa.

Grad Napulj je zbog konferencije “pod opasdom”, policija i karabinjeri osiguravaju učesnike, a deo grada je proglašen “crvenom zonom”, što znači da je nepristupačan za građane u dane samita.

Ipak, jedna grupa demonstranata, aktivista, ambijentalista, studenata, uspeli su da se probiju u “crvenu zonu” i razviju transparent “Stop G20. Hoćemo rad i zdravlje. Vreme je za revoluciju”.

Drugi deo demontranata je na kratko blokirao važan saobraćajni čvor u gradu i ulaz u rafineriju. Nije bilo ozbiljnijih sukoba sa policijom.

List “Il Fato kotidijano” citira, ne navodeći ime, jednog protestanata koji kaže “da je provokacija organizovati samit o okolini u Napulju i u regiji Kampanja koji su prvi u Evropi po broju smrtnih slučajeva vezanih za zagadzenu okolinu”

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar