7. Februara 2020.

Svjetske cijene hrane nastavile rasti

Big Portal

Ukupni indeks porastao je 0,7 odsto u januaru u odnosu na prethodni mjesec, stavljajući indeks na najviši nivo od 2015.

Kao i u decembru, glavni pokretači u januaru bila su biljna ulja i šećer koji su porastali za sedam, odnosno 5,5 odsto, u odnosu na rast u decembru. Biljna ulja sada su porasla za više od 15 odsto u dva mjeseca, vođena smanjenjem globalnih zaliha soje i suncokretovih ulja u kombinaciji s povećanom potražnjom.

Cijene žitarica i žita – najveće komponente u indeksu – porasle su 2,9 odsto, što je treći najviši indeks. FAO je rekao da je rast zabilježen kod svih kultura, a cijene pšenice porasle su najviše na osnovu zabrinutosti oko izvoznih kvota u Rusiju. Cijene kukuruza u međuvremenu su porasle zbog veće potražnje od očekivane, dok su cijene riže porasle zbog lošeg vremena u nekoliko glavnih zemalja koje proizvode rižu.

Cijene mliječnih proizvoda u januaru su blago porasle, iako su više od 10 odsto više u odnosu na isti period 2019.

Cijene mesa u međuvremenu su pale za četiri odsto. To je bilo prvo smanjenje za mesni pod-indeks nakon 11 mjeseci povećanja. FAO je rekao da je glavni faktor koji gura cijene niže smanjenje uvoza iz Kine i drugih azijskih tržišta.

Mjesečni FAO indeks cijena hrane zasnovan je na cijenama u svijetu za 23 kategorije prehrambenih proizvoda koje pokrivaju cijene za 73 različita proizvoda u odnosu na baznu godinu, prenosi Xinhua.

Fena

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare