4. Aprila 2022.

Svjetske agencije o pobjedi Vučića na izborima

Big Portal

Svjetske agencije izvještavaju i o parlamentarnim izborima, navodeći da će SNS imati najviše mjesta u republičkoj skupštini.

Rojters navodi da “Srpska napredna stranka najvjerovatnije neće moći sama da formira većinu u parlamentu, pa će tražiti partnersku vladu”.

Vučić se, dodaje Rojters, kandidovao za novi petogodišnji mandat uz obećanje o miru i stabilnosti, u vrijeme kada je Rusija napala Ukrajinu, što je “stavilo Srbiju pod pritisak od Zapada, da bira između tradicionalnih veza sa Moskvom i aspiracija da uđe u EU”.

Rojters je citirao Vučićeve riječi da će Srbija ostati vojno neutralna i da će održati kurs ka Evropskoj uniji, ali i da će održati prijateljske odnose sa Rusijom.

Navode i da Kremlj podržava suprotstavljanje Beograda nezavisnosti Kosova tako što blokira članstvo Prištine u UN. Iako je Srbija podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, Rojters primjećuje da je odbila da uvede sankcije Moskvi.

Američki Asošiejted Pres se osvrnuo na izbore u Beogradu, navodeći riječi analitičara koji kažu da opozicija ima šansu da pobijedi u glavnom gradu.

“Opozicione grupe uglavnom su se uzdržavale od javnog zalaganja za oštriju liniju prema Moskvi”, naveo je AP, uz konstataciju da Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova.

AP navodi da je Vučić, koji se hvali bliskim odnosima sa Putinom, pokušao sebe da prikaže kao garant stabilnosti u vrijeme nemira u Evropi zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Ruska novinska agencija RIA Novosti stavila je akcenat na izjavu srpskog predsjednika da će Srbija nastojati da održi partnerske i prijateljske odnose sa Rusijom, kao i da će ostati vojno neutralna.

Agencija TAS S je citirala Ipsos i Cesid da je Vucić osvojio 59,8 odsto glasova prema preliminarnim rezultatima, i takođe se osvrće na Vučićeve riječi da će Beograd nastaviti da teži ka članstvu u EU, ali će i održavati odnose sa svojim prijateljima.

Vijest o pobjedi Vučića prenijele su italijanska ANSA, kineska Sinhua, francuski AFP.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare