Svjetska prvakinja u šahu tužila Netfliks - "razorna laž" teška 5 miliona dolara - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Svjetska prvakinja u šahu tužila Netfliks – “razorna laž” teška 5 miliona dolara

Zbog jedne rečenice iz serije “The Queen’s Gambit”, Netfliks je dobio tužbu za klevetu u iznosu od 5 miliona dolara.

Šampionka u šahu Nona Gaprindašvili podnela je u četvrtak tužbu zbog dela koji se odnosi na nju, u seriji koju je opisala kao “grubo seksističku i omalovažavajuću”, piše “The New York Times”.

U poslednjoj epizodi mini serije šahovsko čudo, Bet Harmon, učestvuje na turniru, na kome je spiker najavljuje: “Jedina neobična stvar kod nje je njen pol, pa čak ni to nije jedinstveno u Rusiji. To je Nona Gaprindašvili, ali ona je ženski prvak sveta i nikada se nije suočila sa muškarcima”.

Međutim, u tužbi se navodi da se Gaprindašvili, prva žena velemajstor, zapravo suočila sa preko 50 šahista do trenutka kada se ova epizoda odigrala 1968. godine, i opisala je taj deo kao “razornu laž, koja umanjuje i ponižava njena dostignuća pred milionskom publikom”.

Netfliks je “drsko i namerno lagao” o njoj u svrhu “jeftinog i ciničnog pojačavanja drame”, što znači da je serija koja želi da “inspiriše žene” na kraju “ponizila pravu ženu koja se zaista suočila i pobedila muškarce na svetskoj pozornici u isto doba”, navodi se još u tužbi.

Predstavnik za medije iz Netfliksa rekao je za “Deadline” da ima “izuzetno poštovanje prema gospođi Gaprindašvili i njenoj slavnoj karijeri”, i dodao da njena tvrdnja nema osnova i da će energično braniti slučaj.

Prema pisanju medija, osim što traži odštetu od 5 miliona dolara, Gaprindašvili takođe želi da se sporni deo ukloni iz emisije.

Danas objavljeno

Patike Majkla Džordana prodate za milion i po dolara

Zeljka

Turista na Siciliji pronašao izgubljenu kreditnu karticu Harisona Forda!

Vanja A

Penelope Cruz: Što starija, to bolja

Vanja A

Ostavite komentar