Svjetska premijera: Novi Jeep Grand Cherokee - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Svjetska premijera: Novi Jeep Grand Cherokee

Grand Cherokee po prvi put ima “plug-in” hibridnu verziju.

Jeep je u sredu zvanično predstavio novu, petu generaciju modela Grand Cherokee.

Osim novog, modernijeg dizajna, koji smo već videli na luksuznijoj “L” verziji sa 7 sedišta početkom godine, najvažnija novina tiče se pogosnkih sistema.

Naime, po prvi put jedan Grand Cherokee ima “plug-in” hibirdni pogon.

Hibridna verzija nosi oznaku Grand Cherokee 4xe.

U srcu pogonskog sistema je 4-cilindarski 2.0-litarski turbo-benzinac, kome, kao i u modelu Jeep Wrangler 4xe, pomažu dva elektromotora, dok se električna energija čuva u bateriji od 17 kWh.

Ukupna kombinovana snaga hibridnog pogona je 380 KS (280 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 637 Nm.

Proizvođač tvrdi da automobil u čisto električnom režimu vožnje prelazi 40-ak km, a ukupni radijus kretanja u hibridnom načinu rada dostiže 708 km.

Inače, verzija 4xe omogućava vozaču da odabere jedan od tri načina vožnje E Selec: hibridni, električni i eSave.

U prvom slučaju, točkove pokreću električni motori i motori sa unutrašnjim sagorevanjem, a automobil optimizuje rad baterije i benzinca kako bi najbolje uravnotežio potrošnju goriva i performanse.

U električnom načinu rada prednost se daje isključivo električnoj vožnji, a benzinski motor pokreće se samo kad je baterija prazna ili kada vozač traži snažno ubrzanje.

S druge strane, eSave daje prednost pogonu iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem, čuvajući bateriju za kasniju upotrebu.

Na domaćem tržištu SAD, novi Grand Cherokee biće dostupan i sa konvencionalnim pogonskim jedinicama.

Bazičnu verziju će pokretati Pentastar 3.6 V6 motor sa 298 KS (219 kW) i obrtnim momentom od 353 Nm, dok će u vrhu ponude biti V8 kapaciteta 5.7 l sa 361 KS (266 kW) i 529 Nm.

Treba napomenuti da sve verzije imaju sposobnost vuče teških prikolica. U slučaju hibrida, maksimalni kapacitet vuče je 2.720 kg, u verziji V6 – 2.812 kg, a u verziji V8 – čak 3.265 kg.

U zavisnosti od verzije, nova generacija modela Grand Cherokee biće dostupna sa jednim od tri 4×4 sistema: Quadra-Trac I, Quadra-Trac II i Quadra-Drive II sa zadnjim elektronskim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem (eLSD).

Svaki ima aktivnu razvodnu kutiju za optimalnu raspodelu obrtnog momenta na točkove sa najboljim prijanjanjem.

Standardno je ugrađeno vazdušno ogibljenje Quadra-lift koji omogućava odstojanje od tla do 287 mm, a Grand Cherokee 4xe, može da savlada vodene prepreke dubine do 610 mm.

Sistem upravljanja proklizavanjem Selec-Terrain vozaču omogućava odabir između pet različitih načina vožnje.

Novi Jeep Grand Cherokee na američko tržište stiže do kraja godine, a u evropske prodajne salone u drugoj polovini 2022.

Još nije poznato da li Jeep, osim hibridne verzije, planira i neke druge pogonske opcije za Evropu, ali ćemo to, kao i cenu verovatno saznati za nekoliko meseci.

Danas objavljeno

Porsche Taycan treći najprodavaniji model

Vanja A

BMW debituje s „Neue Klasse“ u vidu električne serije 3 2025. godine

Vanja A

Gordon Murray T.50 zvuk kakav odavno nismo čuli (VIDEO)

Vanja A

Ostavite komentar