Svjesno se krše sudske odluke - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Svjesno se krše sudske odluke

Milorad Babić vraćen je na radno mjesto izvršnog direktora za tehničke poslove u “Putevima Republike Srpske”, a onda, u istom danu, smijenjen sa te pozicije. Prethodno je, istog tog dana, 31. maja, na redovnoj sjednici Nadzornog odbora “Puteva” Duško Gojić razriješen funkcije v.d. izvršnog direktora za tehničke poslove, a zatim…

  • Milorad Babić vraćen je na radno mjesto izvršnog direktora za tehničke poslove u “Putevima Republike Srpske”, a onda, u istom danu, smijenjen sa te pozicije.

Prethodno je, istog tog dana, 31. maja, na redovnoj sjednici Nadzornog odbora “Puteva” Duško Gojić razriješen funkcije v.d. izvršnog direktora za tehničke poslove, a zatim ekspresno i postavljen na istu poziciju, nakon smjene Babića.

Naime, 5. decembra 2018. godine, Osnovni sud u Banjaluci presudom je obavezao “Puteve Republike Srpske” da Babića vrate u direktorsku fotelju u kojoj je ranije sjedio. Tu presudu potvrdio je Okružni sud u Banjaluci, i to 15. aprila, tako da je ona postala pravosnažna, ali i izvršna.

Međutim, budući da je na toj poziciji kao v.d. izvršnog direktora bio Gojić, Nadzorni odbor “Puteva Republike Srpske” ga je razriješio posljednjeg dana maja, na svojoj redovnoj sjednici.

Nadzorni odbor je potom, na istoj toj, redovnoj sjednici, donio odluku kojom izvršava sudsku presudu, te Babića imenovao za izvršnog direktora za tehničke poslove u “Putevima Republike Srpske”. I ta odluka odmah je stupila na snagu.

Ali, Babić se nije uspio ni obradovati, a već je uslijedio hladan tuš – Nadzorni odbor “Puteva Republike Srpske” je, takođe 31. maja, zasjedao i vanredno, te je na toj sjednici donio odluku o razrješenju Babića, a onda u njegovu fotelju ponovo postavio Gojića, koji je, dakle, iznova postao v.d. direktora.

Ova paradoksalna situacija, potvrđuje nam Babić, i njega je i te kako iznenadila.

“Nevjerovatna situacija. Ne znam više šta znači zakon. Više od tri godine čekam tu presudu, dobio sam je, i na kraju se dogodi ovo. Bio sam vani, zovu me, pitaju kad ću biti u firmi da preuzmem funkciju. I u međuvremenu me zovu, kažu mi da sam opet smijenjen”, kaže Babić u izjavi za “Nezavisne”.

Babić je, inače, “Puteve Republike Srpske” tužio nakon što je smijenjen 31. marta 2016. godine. Krenuo je sada u novu pravnu bitku, s ciljem da se presuda sprovede, te zato što je, tvrdi, ponovo nezakonito smijenjen.

Sa druge strane, za Stojana Lazarevića, v.d. predsjednika Nadzornog odbora “Puteva Republike Srpske”, nema ništa sporno u ovom slučaju.

“Tu odluku je donio Nadzorni odbor. Presudu smo izvršili, ali za nekoliko mjeseci njemu ističe mandat i gledali smo da se ne prekida kontinuitet u izvođenju radova. Nismo oštetili Babića”, rekao je Lazarević.

Na pitanje ko će da izdvoji novac ukoliko Babić ponovo na sudu dobije “Puteve Republike Srpske”, Lazarević odgovara “Platiće ‘Putevi’ vjerovatno”.

Podsjetimo, nedavno je zabilježen gotovo identičan slučaj. Naime, Vlada Republike Srpske ispoštovala je sudsku presudu i Predraga Tomića vratila na poziciju direktora Inspektorata RS s koje je smijenjen prošle godine.

Na istoj sjednici je razriješila vršioca dužnosti direktora Inspektorata Danijelu Batar. Međutim, samo nekoliko minuta kasnije Vlada na istoj sjednici Tomića ponovo smjenjuje, a Batarevu – imenuje.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar