"Svijet se prvi put suočava sa ovakvom prijetnjom od Drugog svjetskog rata" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Svijet se prvi put suočava sa ovakvom prijetnjom od Drugog svjetskog rata”

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se svet prvi put od Drugog svetskog rata suočava sa zajedničkom pretnjom kakva je pandemija koronavirusa.

On je kritikovao zemlje koje su ignorisale preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

“Prvi put od 1945. godine ceo svet je suočen sa zajedničkom pretnjom, bez obzira na nacionalnost ili veru. Društveni i ekonomski uticaj pandemije je ogroman i rastući”, rekao je Gutereš na posebnom zasedanju Generalne skupštine UN o korona virusu.

Iako će vakcina biti dostupna narednih nedelja i meseci, šef UN je naglasio da ona ne može da poništi štetu izazvanu pandemijom, koja će se osećati godinama, pa i decenijama.

On je naglasio da je SZO od početka pandemije pružila činjenične informacije i naučne smernice koje bi trebalo da budu osnova za koordinisan globalni odgovor.

Nažalost, konstatovao je on, mnoge ove preporuke nisu postovanje, prenosi AP.

“A u nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignorisanja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu”, dodao je on.

Gutereš je rekao da u globalnoj krizi svi moraju da ispune očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinisane globalne akcije.

Izvor: Tanjug
EPA/Salvatore di Nolfi

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar