27. Aprila 2022.

“Svijet na ivici katastrofe”

Big Portal

“Svet je ponovo bio na ivici katastrofe, jer su za rusku vojsku černobiljska zona i černobiljska elektrana bile kao normalna teritorija za vođenje vojnih operacija”, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafaelom Grosom.

Zelenski je rekao da ruske snage “nisu ni pokušale da brinu o nuklearnoj bezbednosti”.

Optužio je te snage da su na teritoriji centrale držale “kontingent oklopnih vozila koja su uništavala površinu zemlje i dizala izuzetnu količinu prašine, posebno radioaktivnih čestica”.

Gros je rekao da postoje oštećenja kod centrale i da postoje zone koje su iskopane. Dodao je da će uskoro sastaviti detaljan izveštaj i da će se raditi na obnavljanju infrastrukture.

Generalni direktor IAEA rekao je ranije u Černobilju da je nivo radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani “normalan”.

Gros, koji nije naveo konkretne brojeve ili parametre radioaktivnosti, rekao je novinarima da je radioaktivnost povećana u određenim trenucima, kada su ruske snage u tu zonu unosile tešku opremu i kada su napustile to područje. Dodao je da je IAEA svakodnevno pratila situaciju.

Ukrajinske vlasti su sredinom aprila saopštile da nisu u mogućnosti da obnove sredstva za praćenje radioaktivnosti na tom lokalitetu na severu Ukrajine. Ruske snage su 24. februara, prvog dana ofanzive na Ukrajinu, zauzele Černobilj gde je potom isključena struja i veze za komunikaciju. Ruski vojnici su se krajem marta povukli sa tog mesta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare