23. Decembra 2022.

Svijet “na ivici” još jednog sukoba? Blinken hitno upozorio

Big Portal

Blinken, koji planira da poseti Kinu početkom 2023. godine, rekao je da c´e razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima kako mogu da “ubede Severnu Koreju da krene u drugom pravcu”.

“Vrlo smo jasno stavili do znanja i to još uvek činimo, da smo otvoreni za diplomatiju bez ikakvih preduslova. Ostajemo posvec´eni denuklearizaciji Korejskog poluostrva”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja sada nije na tom putu, ali ostaje moguc´nost da Kina igra ulogu da se stvari pokrenu u tom pravcu.

Kina je jedan od retkih saveznika Severne Koreje, iako je stvarni uticaj koji Peking može da ima na režim Kim Džong Una pitanje koje deli stručnjake.

Kim Džong Un se nekoliko puta sastao sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom (Trump). Ti razgovori su ublažili tenzije, ali nisu doveli do dugoročnog sporazuma.

Severna Koreja nije bila otvorena za razgovore sa nižim zvaničnicima Bajdenove administracije, a nedavno je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da stigne do američkog kontinenta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare