Svijet je upozoren - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Svijet je upozoren

Vodeći svetski naučnici koji prate efekte klimatski promena imaju novo upozorenje za ceo svet.

Prema njihovim studijama, postaje vrlo verovatno da će svet stići gornji temperaturni limit u narednih pet godina. Naime, prema opsežnom istraživanju već 2025. godine postoji 40 odsto šanse da godina bude za 1,5 stepeni Celzijusa toplija od preisndustrijske ere.

Iako su sadašnji podaci o temperaturama ispod granice koja je postavljena Pariskim klimatskim sporazumom, studija koju je obavila Svetska meteorološka organizacija ukazuje na činjenicu da je ta procena za prošlu deceniju iznosila 20 odsto šansi.

Novo predviđanje, svet stavlja svet u rizik od 40 odsto mogućnosti da se temperature dodatno podignu.

Kako BBC prenosi, do rezultata istraživanja došlo se na osnovu podataka i analiza glavnog meteorološkog servisa Ujedinjenog Kraljevstva, kao i podataka iz 10 drugih zemalja, među kojima su i SAD i Kina.

“To znači da se približavamo toj brojci od 1,5 stepeni. Nismo još stigli dotle, ali približavamo se”, rekao je BBC-ju Leon Hermanson, naučnik iz britanske meteorološke službe.

Naučnici smatraju da je moguće i da se takva “vrela godina” pojavi vrlo brzo, ali da za sada ona ostaje izuzetak, dok se konačno ne pređe magična cifra.

“Prirodna promenljivost c´e značiti da c´e narednih nekoliko godina možda biti malo hladnije i može proc´i još deceniju ili dve ili više pre nego što se granica od 1,5 C trajno pređe. Pariskim klimatskim sporazumom uspostavljen je cilj da se porast globalne prosečne temperature održi na najviše 2 stepena i da se ne pokuša prec´i 1,5 C – a to podrazumeva tokom dužeg perioda, a ne tokom jedne godine”, objašnjava dr Joeri Rogelju, direktor istraživanja na Institutu Grentam, Imperial Koledža u Londonu.

Pariski ciljevi, kako navodi BBC, odnose se na globalno zagrevanje – to jest na porast temperature naše planete kada izravnamo varijacije iz godine u godinu. “Jedna godina kada dostigne temperaturu veću za 1,5 C ne znači da su prekršene pariske granice, ali je ipak vrlo loša vest. Još jednom nam govori da je dosadašnja klimatska akcija potpuno nedovoljna i da se emisije štetnih gasova moraju hitno smanjiti na nulu da bi se zaustavilo globalno zagrevanje”, objašnjava još Rogelju.

U ovom trenutku, projekcije sugerišu da je čak i sa nedavnim obec´anjima da c´e smanjiti emisija gasova sa efektom staklene bašte, svet na putu da se zagreje do 3C.

Generalni sekretar SMO, prof. Peteri Talas, rekao je da su rezultati novog istraživanja “više od puke statistike”.

“Ova studija pokazuje – sa visokim nivoom naučne veštine – da se merljivo i neumoljivo približavamo donjem cilju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama”, objasnio je on.

“To je još jedan poziv za uzbunu da svet treba da ubrza svoje obaveze da smanji emisije gasova staklene bašte i postigne neutralnost ugljenika”, dodao je on.

Naučnici objašnjavaju da kako klima postaje sve rtoplija najpre će biti sve više meseci koji prelaze granicu da su topliji za 1,5 stepeni, potom će to biti meseci i na kraju godine.

Danas objavljeno

Grad zasuo Tivat – nestvarni prizori na kraju ljeta

M.

Ubrizgali 840 doza vakcina kojima je istekao rok

M.

U Srpskoj 457 novooboljelih; Preminulo 12 osoba

M.

Ostavite komentar