26. Augusta 2022.

Svijet je stao: Isključeno svih šest reaktora. Sada čekamo

Big Portal

Zbog toga je, kako je objavljeno na Tviteru, ta nuklearka ispala izsSistema snabdevanja Ukrajine električnom energijom. Svega nekoliko minuta nakon te objave, Energoatom je saopštio da je snabdevanje strujom privremeno omogućeno daljinskim povezivanjem sa drugim sistemima.

Poslednja informacija koja je objavljena glasi da su u toku napori da se dva reaktora Zaporožja ponovo povežu na sistem i da se pokrenu.

Podsetimo, juče je za dlaku izbegnuta nuklearna katastrofa jer je u toj nuklearnoj elektrani, inače najvećoj u Evropi, došlo do požara.

Proruska lokalna uprava, tvrdi da je vatru izazvala ukrajinska artiljerija za koju tvrde da od srede uveče gađa ciljeve u blizini nuklearnog postrojenja.

Ukrajinski predsednik je, s druge strane, za požar okrivio Rusiju, rekavši da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti.

Rezervni dizel generatori su obezbedili snabdevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

“Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posledicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe”, saopštio je Zelenski u večernjem obraćanju.

Za sada nema zvaničnog saopštenja šta se rano jutros dogodilo pa je šest reaktora Zaporožja isključeno. Nezvanična pretpostavka je da su iskuljučenje reaktora izazvali šumski požari, nastali usled artiljerijske razmene vatre između ruske i ukrajinske vojske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare