Svijet dobio novo najsjevernije ostrvo, pomeranje leda otkrilo novo kopno sjeverno od Grenlanda - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Svijet dobio novo najsjevernije ostrvo, pomeranje leda otkrilo novo kopno sjeverno od Grenlanda

Naučnici su otkrili novo ostrvo blizu sjeverne obale Grenlanda, za koje kažu da je najsjevernije parče zemlje na planeti.

„Nije nam bila namera da otkrijemo novo ostrvo. Bili smo tamo da sakupimo uzorke“, kaže polarni istraživač i šef arktičke stanice na Grenlandu Morten Raš.

Stručnjaci su prvo mislili da su stigli na Udak, ostrvo koje je otkrio danski tim naučnika 1978. godine, ali su kasnije, kada su proverili tačnu lokaciju, shvatili da su posetili drugo ostrvo oko 800 metara severozapadno.

„Ovo nas je podsetilo na istraživače u prošlosti. Mislili smo da smo došli na jedno, a u stvari smo završili na potpuno drugom mestu“, rekla je švajcarska preduzetnica Kristin Lajster, osnivačica fondacije koja je finansirala ekspediciju.

Novo ostrvo je veoma malo, dugo samo tridesetak metara i tri metra visoko, a prekriveno je blatom i posebnim slojem zemlje i kamena koji je ostao iza glečera.

Naučnici su predložili da novo ostrvo ponese ime Kekertak avanarlek (Qeqertaq Avannarleq), što na grenlandskom jeziku znači Najsevernije ostrvo.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Policija upala u kuću Merilina Mensona, zaplijenjeni dokazi

Vanja A

Za 3 godine 3 puta osvojila isti iznos na lutriji i svaki put kupila srećku u istoj radnji!

Vanja A

Messi osvojio sedmu Zlatnu loptu, a kraljica večeri bila je njegova supruga sa zanimljivom tetovažom

Vanja A

Ostavite komentar