Svi žele da kupe ono što je stolar napravio od auta iz 1988. - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Svi žele da kupe ono što je stolar napravio od auta iz 1988.

Metin Tercan, stolar iz severnog turskog grada Rizea, na orginalan način pokazao je svoje stolarsko umeće tako što je stari automobil transformisao u kamionet koji je potpunosti napravio od drveta.

Dugogodišnji stolar u mestu Guneysu, u istočnoj crnomorskoj regiji, pronašao je automobil proizveden 1988. godine, čiju je već zastarelu karoseriju odneo na otpad, ali je sačuvao zdravi motor, a potom se odlučio na nesvakidašnji korak, javlja Agencija Anadolu.

Od malog automobila napravio je kamionet, a jedini materijal koji je koristio bio je drvo. U svojoj maloj stolarskoj radnji Tercan je 18 meseci radio na svom izumu, praveći šasiju, poklopac motora, kućište, točkove, vrata.

Nakon godinu i po dana vrednog rada i utrošenih 50.000 lira (oko 5.000 eura) uspeo je da ga podigne na točkove. Njegov poduhvat naišao je na veliko interesovanje i na društvenim mrežama.

Tercan je istakao kako je od oca nasledio stolarski zanat, a inače pravi nameštaj. Kaže da je na kamionetu radio na osnovu onoga što je zamislio u svojoj glavi, bez da je projekat prethodno stavio na papir.

“U svojoj glavi sam počeo da dizajniram. Ništa pre toga nisam stavio na papir. Da sam to uradio možda bi ispalo drugačije. Sve je trajalo 18 meseci, s projektom bi možda trajalo pet meseci manje. Neke delove sam menjao četiri i više puta. Sve je od drveta, šasija je drvena, samo pričvršćena čelikom. Sve sam na kraju uspeo da sklopi i da spojim motor”, priča Tercan.

Pojašnjava kako je tokom izrade kamioneta vršena impregnacija, odnosno postupak promakanja drveta raznim hemijskim stvarima radi zaštite od vlage i štetočina.

“U celom automobilu nema ni jednog eksera, na nekim delovima postoje samo šarafi. Svi delovi od drveta su isprepleteni”, pojašnjava Tercan.

Dodaje kako su ga prijatelji upozoravali da automobil ne ostavlja na kiši, a on tvrdi da to za ovaj automobil, iako je od drveta, ne predstavlja problem.

“Vek ovog vozila u vodi je 1,5 puta duži od automobila od lima. Može ostati 20 godina u vodi, posle toga će opet biti isti automobil. Kiša, sneg za njega ne predstavljaju problem”, ističe Tercan.

Zadovoljan je i ponosan što je uspeo da napravi drugačiji i vrlo autentičan automobil. Navodi kako je već imao veliki broj ponuda da proda svoj drveni kamionet.

“Bilo je mušterija iz inostranstva, Nemačke, Velike Britanije. Ranije sam odbijao o tome i da razgovara, međutim sada sam spreman da ga dam nekome ko će ga dobro paziti i čuvati. Imao sam čak ponude da ga zamenim za model 2020”, priča Tercan.

U izradi kamioneta koristio je četiri različite vrste drveta, a već planira da od drveta napravi i terenca.

Danas objavljeno

Kraljica modne reciklaže: Letizia u 45 godina staroj kombinaciji svekrve Sofije

Vanja A

Šta bebe sanjaju?

Vanja A

Predstavljen rijedak crni dijamant pred aukciju

Vanja A

Ostavite komentar