22. Juna 2022.

Svi VR sistemi Marka Zakerberga

Big Portal

To su nazivi samo nekih od najnaprednijih prototipova modernih sistema za prikaz virtuelne stvarnosti. Plan je da metaverzum postane sve i svja, najveći zabavno-edukativno-poslovni fenomen modernog društva. Da bi se to ostvarilo, potreban je softver i hardver, a hardvera izgleda ima na sve strane, kako prenosi portal PCMag

Butterscotch 

Jedan od glavnih prototipova na kojima kompanija Meta radi nosi kodno ime Butterscotch i ima dva i po puta veću rezoluciju od Meta Quest 2 sistema za virtuelnu stvarnost. U svrhe poređenja, Meta Quest 2 ima rezoluciju od 1.832 x 1.920, kao i brzinu vertikalnog osvežavanja od 90 Hz. Cilj ovog VR sistema jeste kreiranje uređaja koji može prikazivati sadržaj visoke rezolucije, pri čemu i najmanji detalji izgledaju oštro. 

Kako je kompanija Meta uspela da ostvari tako visoku rezoluciju sa ovim sistemom? Tako što je smanjila vidno polje koje ovaj uređaj projektuje, ali i implementirala hibridno sočivo dizajnirano posebno za ovaj sistem. 

Međutim, prema rečima samog Majkla Abraša, glavnog naučnika u Reality Labs kompanije Meta, “Ovaj sistem je previše težak i rogobatan. Ali, i pored toga, odlično prikazuje koliko je bitna rezolucija prilikom upotrebljavanja VR sistema”. 

Meta_VR.jpg


Starburst 

Sa druge strane nalazi se prototip imena Starburst koji za cilj ima prikazivanje HDR sadržaja putem uređaja za virtuelnu stvarnost. Na taj način, Starburst donosi sliku jarkih boja i dobrog kontrasta, a upravo to je ono što korisnici žele. Trenutno aktuelni Meta Quest 2 pruža sliku od samo 100 nita svetline, dok Starburst može da ide i do 20.000 nita. Međutim, i ovaj prototip je previše težak i ne baš prijatan za dužu upotrebu. 

Holocake 2 

Nasuprot Butterscotch i Starburst sistema za virtuelnu stvarnost nalazi se Holocake 2, dizajniran sa ciljem da bude najlakši dostupni VR “hedset”. Umesto tradicionalnih sočiva, ovaj uređaj koristi lasere kako bi projektovao sliku kroz hologramska sočiva. Problem sa ovim uređajem je nepostojanje dovoljno sigurnog i pristupačnog sistema laserske projekcije slike koji bi omogućio masovnu proizvodnju. 

Meta_VR_1.jpg


Mirror Lake 

Na kraju tu je i Mirror Lake, uređaj koji bi trebalo da kombinuje najbolje VR tehnologije koje Meta trenutno razvija i korisnicima donese najnapredniji sistem koji bi mogli da koriste bez preterane neudobnosti. U ovom trenutku Mirror Lake je samo koncept, ali ukoliko bi uspeli da ga naprave, Majkl Abraš tvrdi kako bi to bila revolucije u sistemima za virtuelnu stvarnost. 

Ukoliko nas pitate, da li smo za ili protiv VR-a, odgovor je da nestrpljivo čekamo da probamo i vidmo Metaverzum u punom sjaju. Kakav je vaš stav o konceptu virtuelne stvarnosti i želite li nešto novo i neistraženo poput Metaverzuma? Pištite o tome u komentarima.

Izvor: hpcmag 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare