"Svi su ugroženi": Oboren toplotni rekord u Francuskoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Svi su ugroženi”: Oboren toplotni rekord u Francuskoj

Novi toplotni rekord u Francuskoj zabeležen je u mestu Gajar-le-Montuo na krajnjem jugu Francuske, gde je izmereno 45,9 stepeni, javlja Bi-Bi-Si (BBC). Predsednik opštine Fredi Serda kaže da je temperatura nešto s čim mesto mora da se nosi. “Moramo da se nosimo sa ovom klimom, to je ono što nas…

Novi toplotni rekord u Francuskoj zabeležen je u mestu Gajar-le-Montuo na krajnjem jugu Francuske, gde je izmereno 45,9 stepeni, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Predsednik opštine Fredi Serda kaže da je temperatura nešto s čim mesto mora da se nosi.

“Moramo da se nosimo sa ovom klimom, to je ono što nas čeka u budućnosti, ne zaboravite. Jug Francuske postaće tropski”, rekao je Serda.

Ministarka zdravlja Francuske Anjes Bizin izjavila je da su “svi ugroženi”.

Meteorolozi kažu da je za ekstremno visoke temperature odgovoran vreo vazduh koji je došao sa severa Afrike.

U ovom mestu je i u petak zabeležena najviša i rekordna temperatura koja je dostigla 45,8 stepeni. Prethodni rekord od 45,1 stepena izmeren je ranije u subotu u južnom gradu Vijvjej, dok je rekord od 44,1 stepena zabeležen 2003. godine kada su od posledica vrućina umrle hiljade ljudi, preneo je BBC. Ministarka Anjes Bizen izjavila je da su visoke temperature rizik za sve kategorije stanovnika.

Francuska meteorološka služba izdala je crveni alarm za četiri oblasti na jugu, dok je u većem delu zemlje na snazi narandžasti alarm.

Zemlje širom Evrope beleže rekordne temperature, proglašavaju vanrednu situaciju i pozivaju građane da borave u hladovini i da se rashlađuju. Toplotni talas izazvao je i iznenadne poplave i šumske požare, avioni ostaju prizemljeni zbog oštećenja na pistama, a železnicke šine se krive. Zatvaraju se škole, a zvaničnici upozoravaju na lošiji kvalitet vazduha.

“Vedro nebo je uticalo da jako junsko sunce nesputano obasjava zemlju, dodatno povećavajući temperaturu”, objašnjava Timoti Hjuson, rukovodilac meteorološkog tima u Evropskom centru za srednjoročnu vremensku prognozu (ECMWF) i dodaje: “Ovakvi uslovi doprineli su da bude manje isparenja, koja obično hlade zemlju”.

Toplotni talasi nisu neuobičajena pojava, ali meteorolozi ističu da su oni pojačani usled globalnog rasta temperature i da će biti sve češći. Inače, najviša temperatura u Evropi zabeležena je u Atini u julu 1977. (48 stepeni), ali je 20 najtoplijih godina od početka merenja registrovano u poslednje 22 godine.

Najtoplije su četiri godine između 2015. do 2018, govore podaci Svetske meteorološke organizacije. Prema rečima klimatologa Britanske meteorološke službe Grejema Medža, planeta je za stepen toplija nego pre industrijske revolucije, a samim tim su i verovatnije ekstremne vremenske prilike.

Rezultati studija o prošlogodišnjem talasu vrućina navode na zaključak da su visoke temperature u regionu verovatno u većoj meri prouzrokovane ljudskom aktivnošcu nego klimatskim promenama. Ne postoji opšta definicija toplotnog talasa, ali oni se obično definišu kao vanredno vreo period, što znači da su temperature za oko pet ili više stepeni iznad prosečnog dnevnog maksimuma, pri čemu takvo stanje traje najmanje tri dana.

“Drugi faktori koje analitičari razmatraju uključuju noćne temperature, vlažnost vazduha i brzinu vetra. I vlažnost i male brzine vetra mogu pojačati toplotni talas. Efekti mogu biti posebno ekstremni u velikim gradovima zbog povećane ljudske aktivnosti i mnoštva zgrada, betona i puteva”, rekao je Hjuson. On je objasnio i da toplotni talasi mogu biti opasni, jer smanjuju sposobnost telesne regulacije temperature.

Da je najosetljivijim kategorijama ljudi najteže kada se noćna temperatura ne spušta ispod 25 stepeni, objašnjava biritanski klimatolog Grejem Medž. On navodi i da se u zemljama s toplijom klimom, kao što su Australija i zemlje u severnoj Africi i na Bliskom istoku, gde letnje temperature često dostižu i 50 stepeni, još mogu da se izbore sa ekstremnim vremenskim uslovima.

“Njihova infrastruktura bi mogla da se nosi s višim temperaturama generalno, ali sa bilo čim što je daleko od standarda, svuda je borba”, rekao je Medž.

Visoke temperature mogu da ugroze svakoga, ali dehidracija, iscrpljenost od vrućine i toplotni udar mogu biti smrtonosni za osobe koje pate od hroničnih oboljenja, kao i za starije osobe i decu.

Danas objavljeno

Patrijarh Kiril pozvao na duhovnu mobilizaciju

M.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori obustavila rad konzularnog odeljenja: “Neprijateljsko postupanje”

M.

Putin potpisao

M.

Ostavite komentar