11. Jula 2020.

Svi ih kritikovali, a uspjeli su da pobijede koronu

Big Portal

S obzirom da od popuštanja epidemioloških mera život nalikuje onome što su sprovodile švedske vlasti od početka epidemije, zanimljivo je primetiti kako je često osporavani švedski model ipak uspeo da drastično uspori broj dnevnih smrti. U prošle nedelje zabeležili su sukupno 17 smrti, što je za Švedsku veoma malo.

S jedne strane stručnjaci i dalje upozoravaju kako je švedska imala jedanaest puta više mrtvih nego susedna Norveška, dok drugi upozoravaju kako je prošla bolje nego neke zemlje sa strogom politikom zaključavanja (Belgija, Italija, Španija). Švedska se prema trenutnim padom mrtvih može uporediti sa zemljama kao što su Haiti ili Pakistan, koje su uložile velike napore u kontrolu zaraze.

Švedska beleži i vrlo značajni pad broja zaraženih; u odnosu na pre dve nedelje danas je tek jedna šestina pozitivnih koji se testiraju na dnevnoj bazi.

Švedska nikada nije primenila zabranu kretanja nego je omogućila relativno normalan nastavak života. Zabranili su okupljanja veća od 50 ljudi, ograničili broj gostiju u restoranima, apelirali na pridržavanje socijalne distance, ali nisu uspeli onemogućiti proboj virusa u domove za stare, gde su zabeležili tri četvrtine smrtnih slučajeva. Pad broja mrtvih direktor Švedske agencije za javno zdravstvo, Džon Karlson, pripisuje pridržavanju socijalnog distanciranja, dok glavni nacionalni epidemiolog, Anders Tegnel, spekuliše kako su možda dostigli imunitet krda.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare