Svi ih jedu, a ne znaju koliku grešku prave: OVI rezanci su veoma štetni po zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Svi ih jedu, a ne znaju koliku grešku prave: OVI rezanci su veoma štetni po zdravlje

Iako su jednostavni za pripremu, “instant” rezanci mogu uticati na stvaranje brojnih zdravstvenih problema

Testenine u svim oblicima veoma su poželjne na velikom broju trpeza.

Većina ljudi konzumira makarone i špagete još od ranog detijstva, i ovo su često omiljena jela iz bakine kuhinje.

Osim ovih tradicionalnih i hranljivih recepata, u poslednje vreme su sve popularnije takozvane “instant” nudle. Prednost ove testenine je ta što je nije potrebno kuvati – dovoljno je samo da je prelijete vrelom vodom.

Često ljudi ovo jelo koriste na poslu, gde nemaju mogućnost da pripreme hranu, kao i u nedostatku vremena za pripremu kvalitetnog obroka. Često ih konzumiraju i studenti sa “plićim” džepom.

Da bi voda duboko prodrla u testenine, potrebno je da se kuvaju 8-10 minuta. Međutim, instant rezanci ne sadrže samo brašno, već i emulgatore, stabilizatore, zgušnjivače, masti i mnoge druge aditive za hranu.

Caka u brzom kuvanju leži u karbonatima i kiselinama – natrijum bikarbonatu (sodi bikarboni), kalijum karbonatu (kalijumu) i limunskoj kiselini. Kad dodate vodu u ovu izrazito štetnu smesu, limunska kiselina i karbonati se rastvaraju i reaguju, usled čega se oslobađa velika količina ugljen-dioksida. Zapravo, to sve izgleda kao mala “eksplozija” unutar rezanaca, što ih omekšava, pa zato kuvanje nije potrebno.

Takođe, imaju vrlo malo mikronutrijenata, tako da njima nećete uneti korisne vitamine ili antioksidanse. Ali ako ih jedete svaki dan, verovatno ćete se ugojiti, narednog jutra osećati mlitavo i letargično, a možda ćete čak imati problema sa raspoloženjem i koncentracijom.

Danas objavljeno

Hljeb – namirnica koja je u posljednjih 6.000 godina oblikovala ishranu

Vanja A

RECEPT za DOMAĆI kvasac koji se sam obnavlja! Uvijek ćete ga imati pri ruci

Zeljka

Kačamak sa slaninom i čvarcima

Zeljka

Ostavite komentar