Svetski mediji o dešavanjima na sjeveru KiM: Priština podigla tenzije, gnjev Srba - BIGportal.ba
Region Vijesti

Svetski mediji o dešavanjima na sjeveru KiM: Priština podigla tenzije, gnjev Srba

Svetske agencije prenose vesti sa severa Kosova, gde je u toku akcija specijalnih snaga kosovske policije ROSU.

Italijanska agencija Ansa prenela da su rano jutros na severu Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, specijalne policijske jedinice ROSU uhapsile 13 srpskih pripadnika kosovske policije, što je, kaže italijanska agencija, podiglo međuetničke tenzije

Ruska agencija Tass navodi da je akcija “izazvala gnev kosovskih Srba”.

Akcija ROSU s dugim cevima na severu Kosova: Uhapšeno 13 Srba VIDEO
Ansa prenosi navode srpskih medija da su se u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, najvećeg grada na severu Kosova, oglasile sirene.

Agencija navodi da jutros nisu bili poznati motivi hapšenja, koja su se dogodila na terotoriji četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i podseća se da je srpski predsednik Vučić prethodnih dana objavio da se sprema akcija policije na štetu Srba i da je zatražio od međunarodnih predstavnika i zapadnih zemalja da intervenišu kod vlasti u Prištini kako bi ih ubedili da obustave neprijateljske akcije protiv srpskog stanovništva.

Tass prenosi da su oružane snage Srbije, po naredbi predsednika Vučića, stavljene u stanje pune pripravnosti zbog situacije na severu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ruska agencija prenosi da su albanske specijalne snage pritivorile srpske policajce i civile.

AP ističe da je Srbija naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova. Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić kazao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja “ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira”.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar