Svete arhijerejske liturgije u hramovima; Širom Srpske plivanje za Časni krst - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Svete arhijerejske liturgije u hramovima; Širom Srpske plivanje za Časni krst

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, organizovano je širom Republike Srpske, a prethode mu Svete liturgije i litije do rijeka, gdje će biti organizovano plivanje.

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci sveštenstvo Eparhije banjalučke služi Svetu liturgiju povodom Bogojavljenja.

Odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gdje će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za krst.

Pobjednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbijedili organizatori.

Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

I u Prijedoru će biti organizovano plivanje u rijeci Sani za Časni krst. Uoči plivanja biće održana i Bogojavljenska litija.

Play Video

Plivanja za Časni krst biće organizovana na Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na rijeci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na rijeci Željeznici kod mosta “Ratko Močević” za šta se prijavilo 49 učesnika.

Za Časni krst plivaće i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima.

Danas objavljeno

Čović: Razgovori u pravcu dobijanja kandidatskog statusa

M.

CIK: Prijavu za učešće na izborima predalo 108 političkih subjekata

M.

Vučić: Biće teško, ali imaćemo dovoljno hrane i energenata

M.

Ostavite komentar