1. Novembra 2021.

Svemirski teleskop Habl prestao sa radom – NASA saopštila zašto

Big Portal

“Hablovi naučni instrumenti prešli su u bezbedan režim nakon što su imali problema sa sinhronizacijom sa internim komunikacijama svemirskih letelica”, objavila je svemirska agencija na Tviteru.

“Naučna posmatranja su privremeno obustavljena dok tim istražuje problem. Instrumenti ostaju u dobrom zdravlju.”

Svemirski teleskop Habl nedavno je doživeo niz problema. U junu ove godine, teleskop vredan 4,7 milijardi dolara je zaustavljen zbog degradirajućeg memorijskog modula.

Glavni računar je prestao da prima signal “održavanje života” koji uspostavlja i održava vezu između tereta i računara svemirske letelice. U tom slučaju, NASA je postavila teleskop u bezbedan režim i pokušala da ponovo pokrene računar sa teretom.

NASA je sledećeg dana ponovo pokrenula računar u pokušaju da nastavi sa normalnim radom, ali problem je i dalje prisutan. Na kraju je NASA uspela da identifikuje uzrok problema i teleskop je ostao u normalnom radu.

Svemirski teleskop Habl uskoro bi trebalo da bude zamenjen svemirskim teleskopom Džejms Veb. NASA će poslati novu letelicu u orbitu 31. oktobra na raketi Arijen 5, dajući naučnicima priliku da pogledaju unazad 150 miliona do milijardu godina – nešto što im je ranije bilo nedostupno sa Hablom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare