Svemirske namjere poznatih milijardera mogle bi značajno da spuste cijenu internet usluga - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Svemirske namjere poznatih milijardera mogle bi značajno da spuste cijenu internet usluga

Sateliti Niske Zemljine orbite pokazuju veliki potencijal kada je širokopojasni pristup internetu u pitanju…

Druga kompanija šefa Amazona Džefa Bezosa – Blue Origin, nedavno je objavila svoje “svemirske” namere najavivši Project Kuiper, konstelaciju od 3.236 satelita. Osim toga, SpaceX Starlink Ilona Maska nedavno je lansirao raketu sa 60 satelita iz Kejp Kanaverala na Floridi, čime je, počela borba za nadmoć u Svemiru.

Oba igrača, zajedno sa još nekima kao što je OneWeb, troše milijarde u nadi da će zaraditi mnogo kada sateliti počnu da pružaju usluge korisnicima u SAD-u i širom sveta.

SpaceX će u početku uslugu omogućiti u Severnoj Americi, a potom planira da je implementira na celoj planeti. Amazon, takođe, ima globalne aspiracije za svoj projekat.

Ti poduhvati u Niskoj Zemljinoj orbiti, potencijalno, mogu dramatično da uzdrmaju tržište širokopojasnog interneta i da uštede desetine milijardi dolara potrošačima. Nakon analize podataka o cenama na američkom tržištu, tehnologija bi Amerikancima mogla da uštedi više od 30 milijardi dolara godišnje.

Sateliti NZO orbitiraju vrlo blizu Zemlje, na visni između 160 i 1.900 kilometara, nasuprot visni od 35.000 kilometara na kojoj je kreću “tradicionalni” sateliti Visoke (geocentrične) Zemljine orbite (GEO sateliti). To znači – manje vremena za prenos informacija i bolji kvalitet usluge, uporediv sa onim što danas nude provajderi širokopojasnih kablovskih usluga.

Dolazak ove tehnologije verovatno će smanjiti mesečne cene internet usluga u SAD. A ako i Starlink i Project Kuiper budu pokrenuti, ušteda će biti još veća od pretpostavljene. Naravno, pod uslovom da ovi ambiciozni projekti urode plodom tokom sledećih nekoliko godina.

Kompanije planiraju dalje testove, kao i po

Danas objavljeno

Apple možda priprema manji i kompaktniji M1 Mac Pro

V.R.

Samsung Galaxy M62 se očekuje sa 7000mAh baterijom, 25W brzim punjenjem

V.R.

NASA prekinula test megarakete za Mjesec

V.R.

Ostavite komentar