Svemirska trka milijardera - ko vodi i kako je sve počelo - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Svemirska trka milijardera – ko vodi i kako je sve počelo

Trka koju niko nije želeo, ali ju je očekivao – koji milijarder će prvi stići do svemira- Džef Bezos, Ričard Brenson, ili neko treći? Po svemu sudeći, Brenson vodi.

Kompanija “Virdžin Galaktik” milijardera Ričarda Brensona najavila je svoj probni turistički let u svemir za 11. jul, čime namerava da pretekne Džefa Bezosa i njegov “Blu Oridžin”, čiji je let zakazan za 20. jul.

Brenson će biti među šest putnika u raketi sa krilima koja će poleteti iz namenski izgrađenog komercijalnog kosmodroma u američkoj saveznoj državi Nju Meksiko, prenose svetski mediji.

Milijarder namerava da u ovoj godini počne da razvija svemirski turizam, a već je više od 600 ljudi, među kojima su brojne poznate ličnosti kao što su Džastin Biber i Leonardo Dikaprio, platilo i rezervisalo mesto.

Sa druge strane, Bezos će poleteti u svemir 20. jula, što se poklapa sa obeležavanjem 52. godišnjice od sletanja misije “Apolo 11” na površinu Meseca.

U trci za razvoj svemirskog turizma je i kompanije “Spejs Eks” Ilona Maska, koji planira da raketom “Staršip” putnike prevozi do Meseca i Marsa.

Među milijarderima koji ulaze u takozvanom “Njuspejsu” su:

Južnoafričko-kanadsko-američki milijarder Ilon Musk, ispred komapnije “SpejsIks” i projekta kolonizacije Marsa, američki milijarder Džef Bezos, koji stoji iza kompanije “Blu Oridžin” i uspostavlja istinsku industrijsku bazu u svemiru, britanski milijarder Ričard Brenson, iza “Virdžin Galaktika / Virdžin Orbita” i svemirskog turizma, jeftinih malih orbitalnih lansera i interkontinentalnog suborbitalnog tranzita, kao i rusko-izraelski milijarder Juri Milner, koji podržava projekat “Brejktru Staršot” su među privilegovanima koji se nalaze u takozvanom “Njuspejsu”.

Pravo rivalstvo, zapravo – Mask vs. Bezos

“SpejsIks” i “Blu Oridžin” imaju dugu istoriju sukoba. “Blu Oridžin i “SpejsIks” konstantno su se međusobno borili da imaju primat i to ne samo u medijima.

Tako su se borili za pravo zakupa “LC-39A”, platforme za lansiranje rakete koja je korišćena za pokretanje misija Apolo na Mesec. Kada je “SpejsIks” dobio ugovor o zakupu 2013. godine, Blu Oridžin podneo je tužbu, da bi potom iznajmila platformu “SLC-36”.
Ali tu tužbama nema kraja, jer je “SpejsIks” podneo tužbu protiv “Blu Oridžin” da poništi njihov patent za sletanje raketa na brodove u moru. Pobedili su u sudskoj borbi 2014. i tada je ova kompanija konačno uspela da spusti rakete na more 2016. godine.

Sa sudskih procesa do razmirica na društvenim mrežama, ove dve kompanije su imale čak i svađu na Tviteru oko značenja reči “korišćena rakete”, “sletela raketa”, “kosmička raketa”, krajem 2015. godine, kada je “Nju Šepard” uspešno sleteo, posle suborbitalnog leta u svemir, navodi “BBC”. “SpejsIks” je ranije više puta lansirao i spuštao svoju raketu “Grashoper” bez dosezanja svemira. Tada je “SpejsIks” spustio prvu fazu “Falkon 9”, koja je korišćena za lansiranje satelita u orbitu, što je podstaklo nove Tviter bitke početkom 2016. godine.

Krajem 2016. godine “Blu Oridžin” najavio je “Nju Glen”, koji se direktno takmiči protiv “Falkon Hevija” protivničke kompanije, sa većom raketom, ali manjim korisnim opterećenjem.

Na Međunarodnom astronautičkom kongresu 2016. godine u Gvadalahari u Meksiku, predsednik kompanije “Blu Oridžin” Rob Mejerson detaljno je razradio viziju Bezosa nakon što je najavljen “Nju Glen”. Prema njegovim rečima, po funkciji bi bio sličan “SpejsIksovom” međuplanetarnom transportnom sistemu koji je Ilon Musk predstavio na istoj konferenciji, prenosi “CNN”.

U aprilu 2021. godine, “SpejsIks” je pobedio “Blu Oridžin” na ugovoru od 2,9 milijardi dolara za izgradnju mesečevog lendera za NASA-in program Artemis.

Kako smo došli “svemirske trke milijardera”?

Svemirska trka milijardera intenzivno je rivalstvo preduzetnika koji su u svemirsku industriju ušli iz drugih industrija. Ova privatna svemirska trka 21. veka uključuje slanje raketa u jonosferu (mezosfera i termosfera), lansiranje orbitalnih raketa i suborbitalne turističke svemirske letove.

Temelj za svemirsku trku milijardera postavio je Piter Dijamandis, američki preduzetnik. Osamdesetih godina 20. veka osnovao je američko nacionalno studentsko svemirsko društvo “Studenti za istraživanje i razvoj svemira (SEDS)”. Kasnije je Bezos postao predsednik poglavlja SEDS-a. Devedesetih godina, Dijamandis, razočaran stanjem razvoja svemira, odlučio je da ga podstakne i pokrene podorbitalno tržište svemirskog turizma, pokretanjem nagrade, “Iks” nagrade. To je dovelo do toga da se Pol Alen uključi u takmičenje, stvarajući “Skejld Kompoziters Tir Von” platformu programa “Spejsšip Von” i “Vajt Najt Von” koja je 2000. godine osvojila Ansari “Iks”-nagradu. Tada je Virdžin Grup licencirala tehnologiju pobedničkog učesnika kao osnovu za osnivanje Virdžin Galaktika.

Svemirska trka milijardera pokazuje da ciljevi milijardera prevazilaze puko ispunjavanje vladinih ugovora, već nastoje da se sopstvenom naporima “ugrade” u svemirsko doba, i da proširuju te mogućnosti na svoju ruku, pisao je “Gardijan” još 2018. godine.

Pravi pobednik ove trke je ipak – pilotkinja Vali Fank

Bezosov “Blu Oridžin” objavio da će počasni gost na letu rakete “Nju Šepard” 20. jula biti 82-godišnja Vali Fank.

Tokom svoje karijere Vali Fank je zabeležila 19.600 sati leta i naučila oko 3.000 ljudi da leti.

Ova 82-godišnjakinja je već nekoliko puta ušla u istoriju – služeći kao prva žena istraživačica vazdušne bezbednosti Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja.

Vali Fank se dobrovoljno prijavila 1961. godine za program “Žene u svemiru” gde je prošla rigorozna fizička i mentalna testiranja u nadi da će postati astronaut.

Ali program je kasnije naglo otkazan i ona i ostale žene – zajednički poznate kao “Merkur 13” – nikada nisu uspele da odu u svemir sa Nasom.

Fank će postati najstarija osoba koja je poletela u svemir, čime će nadmašiti pokojnog Džona Glena, koji je u 77. godini postavio rekord kada je leteo u svemirskom šatlu Diskaveri 1998. godine.

Ona će uz Bezosa, njegovog brata Markom i pobednika dobrotvorne aukcije u kojoj je prodata karta za ovaj let biti prvi putnik u svemirskoj letelici “Nju Šepard”.

Danas objavljeno

U susret praznicima koji nas očekuju: Evo kako pravilno da postavite sto

Zeljka

Kako je Kina oprostila Martinu Skorsezeu

Zeljka

Prvo odijelo od brkova, brade i kose – šta dizajnerka poručuje muškarcima?

Zeljka

Ostavite komentar