12. Jula 2022.

Svemirska istraživanja: Moćni teleskop Džejms Veb snimio prvu fotografiju dalekog univerzuma u boji

Big Portal

Američka svemirska agencija NASA objavila je prvu fotografiju našeg univerzuma u ​​punoj boji koju je napravio svemirski teleskop Džejms Veb.

Za sliku se kaže da je najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz univerzuma do sada – na njemu je svetlost galaksija kojoj bi bilo potrebno mnogo milijardi godina da stigne do nas.

Moćni svemirski teleskop Džejms Veb vredan 10 milijardi dolara, lansiran 25. decembra prošle godine, najavljen je kao naslednik čuvenog svemirskog teleskopa Habl.

Džejms Veb, nazvan po jednom od arhitekata sletanja Apolo na Mesec, naslednik je teleskopa Habl i 100 puta je moćniji od svih dosadašnjih.

Veb koristi najveće astronomsko ogledalo do sada poslato u orbitu, prečnika 6,5 metara.

Ovaj teleskop vidi univerzum prevashodno u infracrvenom, hvatajući svetlost nevidljivo za ljudsko oko, dok Habl ima ograničene infracrvene sposobnosti.

Ovaj veći prostor za sakupljanje svetla znači da Veb može da zaviri mnogo dalje unazad kroz vreme nego što to može Habl.

Habl se nalazi u veoma bliskoj orbiti oko Zemlje, dok je Veb udaljen 1,5 miliona kilometara – što je četiri puta dalje od Meseca.

Teleskop Džejms Veb vrši sve vrste posmatranja neba, ali ima dva sveobuhvatna cilja.

Jedan je slikati prve zvezde koje su zasijale u univerzumu pre više od 13,5 milijardi godina; drugi je ispitivanje udaljenih planeta da bi se videlo da li bi one mogle biti naseljive.

Ono što vidite je jato galaksija u južnoj hemisferi sazvežđa Volana poznatog pod nezgrapnim imenom SMAKS 0723 (SMACS).

Samo jato zapravo nije tako daleko – udaljeno je “samo” oko 4,6 milijardi svetlosnih godina.

Jedinstvenost slike nije u samom klasteru, već u tome što se na njemu vidi ono što se krije na njegovoj drugoj strani – a u teoriji tako ne bi trebalo da bude.

Gusto jato galaksija je neprobojno čak i za duge infracrvene talase, koji su dizajnirani za senzore svemirske opservatorije.

Fizika vam omogućava da pogledate dalje od neprozirne materije.

SMAKS 0723 ima tako neverovatnu masu da gravitacija iskrivljuje svetlost zvezda iza sebe, primoravajući zrake da se savijaju oko masivnog objekta iz različitih pravaca – i tako zaobilaze ovu barijeru.

Ovaj efekat, poznat fizičarima kao “gravitaciono sočivo”, jedna je od posledica Ajnštajnove opšte teorije relativnosti i predviđen je još 1912.

Naučnici su uspeli da otkriju gravitaciono sočivo eksperimentalno tek skoro sedam decenija kasnije, 1979. godine.

Veb, sa zlatnim ogledalom širine 6,5 metara i superosetljivim infracrvenim instrumentima, uspeo je da otkrije na ovoj slici izobličeni oblik (crvene lukove) galaksija koje su postojale samo 600 miliona godina posle Velikog praska (univerzum ima 13,8 milijarde godina).

Ima još boljih vesti.

Na osnovu kvaliteta podataka koje je proizveo Veb, naučnici sada mogu da kažu da teleskop oseća prostor još udaljenijeg od objekta na ovoj slici.

Kao posledica toga, moguće je da je ovo čak i najdublje kosmičko vidno polje dobijeno do sada.

“Svetlost putuje brzinom od 289.000 kilometara u sekundi. A ta svetlost koju vidite na jednoj od tih malih tačaka putuje više od 13 milijardi godina”, rekao je administrator Nase Bil Nelson.

“A idemo još dalje, jer je ovo samo prva slika. Vraća nas oko 13 i po milijardi godina unazad. A pošto znamo da je Univerzum star 13,8 milijardi godina, vratićemo se skoro na početak”.

NASA i njeni međunarodni partneri, evropska i kanadska svemirska agencija, govoriće i o drugom sveobuhvatnom cilju teleskopa Džejms Veb: proučavanje planeta izvan našeg Sunčevog sistema.

Veb je analizirao atmosferu VASP-96 b, džinovske planete koja se nalazi više od 1.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Reći će nam o hemiji te atmosfere.

VASP-96 b orbitira previše blizu svoje matične zvezde da bi održao život.

Ali, jednog dana, nadamo se da bi Veb mogao da snimi planetu koja ima gasove u vazduhu slične onima koji pokrivaju Zemlju – primamljiva perspektiva koja bi mogla da nagoveštava prisustvo biologije.

Naučnici NASA ne sumnjaju da će Veb ispuniti očeivanja.

“Videla sam prve slike i one su spektakularne”, rekla je zamenica naučnog projekta dr Amber Stron.

Tokom brifinga u Beloj kući, slika je pokazana i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

“Ove slike će podsetiti svet da Amerika može da uradi velike stvari i podsetiće američki narod – posebno našu decu – da nema ništa što je iznad naših mogućnosti”, rekao je Bajden.

“Možemo da vidimo mogućnosti koje niko ranije nije video. Možemo da idemo na mesta na koja niko ranije nije išao”.

Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare