Švedski virusolozi zaključili da nova varijanta virusa ne može biti iskorijenjena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Švedski virusolozi zaključili da nova varijanta virusa ne može biti iskorijenjena

Virusolozi sa vodećih švedskih univerziteta zaključili su da nova varijanta virusa korona ne može biti iskorijenjena i da će se vraćati kao sezonski virus, uz apel ljudima da “nauče da žive sa njim”.

Sa svjetlije strane, iako je imunitet kratkoročan, virus će vjerovatno vremenom izgubiti dio svoje potentnosti, prenio je “Sputnjik”.

Virusolozi Lenart Svenson sa Univerziteta Linkoping, Ake Lundkvist sa Univerziteta Upsala i Anders Videl sa Univerziteta Lund zaključili su da čak i stopa vakcinacije od preko 90 odsto ne zaustavlja u potpunosti infekciju kovid 19, što pokazuju primjeri iz svijeta.

– Sve ukazuje na to da će sars-kov-2 ostati i da će se vraćati kao sezonski virus. Biće veoma teško ili čak nemoguće da se postigne kolektivni imunitet – napisali su ovi autori u tekstu za list “Dagens niheter”.

Profesori navode da su odavno poznate četiri vrste virusa korona koji mogu da zaraze ljude i vrate se tokom zimske sezone izazivajući blagu prehladu.

Pored toga, od 2003. godine čovječanstvo su pogodile epidemije dva potpuno nova virusa korona koji mogu da izazovu veoma ozbiljne infekcije: sars-kov-1 /sa stopom smrtnosti od oko 10 odsto/ i mers-kov /sa mortalitetom od oko 34 odsto

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar