Švedski mediji o napuštanju BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Švedski mediji o napuštanju BiH

Prema pisanju švedskog portala Aftonbladet, u Evropi se odvija tiha migracija. Iz mnogih zemalja odlaze mladi i dobro obrazovani ljudi, preduzetnici i obrazovani radnici, ali i akademici koji traže dostojanstven život.

Iz država poput Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije masovno odlazi visoko obrazovan kadar i veliki broj kvalifikovanih radnika, kako mladih tako i starih, navodi se u tekstu, prenosi Klix.

Vesna Petrović, istaknuti advokat u Beogradu, kaže da je od njenih 36 kolega iz razreda u srednjoj školi samo tri ostalo u Srbiji. Drugi su izgradili budućnost u SAD, Engleskoj i Australiji.

Takođe, Aftonbladet navodi da je oko 150.000 ljudi napustilo BiH u posljednje tri godine.

– Išla sam u srednju školu u Herceg Novom na obali Jadranskog mora u Crnoj Gori. Imali smo u školi oko 500 učenika. Najmanje 200 je otišlo u inostranstvo. Deset mojih bliskih prijatelja je otišlo. Takođe ću otići čim dobijem diplomu – kazala je Teodora Vučetić iz Crne Gore.

Kako se dalje navodi, novinar Aftonbladeta Peter Kadhammar zajedno s fotografom Urbanom Anderssonom putovao je kroz Balkan, kroz sela ispražnjena od stanovnika, sve do velikih gradova za kojima mladi žude.

Švedska je jedna od zemalja u kojima se mladi iz ovih zemalja žele nastaniti.

Važno je istaći da u članku piše kako primarni motiv za iseljenje nije isključivo slaba mogućnost za zaposlenje, već mladi žude za budućnošću daleko od korupcije, nacionalizma i nepravde.

(Klix)

Danas objavljeno

Policajci “češljaju” svoje prostorije u Sarajevu, saobraćajci osumnjičeni za korupciju

D V

Milioni građana EU ne mogu preživjeti ni dva mjeseca bez prihoda, najgore u Hrvatskoj

D V

Akcija “DAR1”: Pretresi na 17 lokacija zbog korupcije

D V

Ostavite komentar