9. Februara 2022.

Švedska ukinula mjere i prestala testirati: “Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu”

Big Portal

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale s istaknutih mjesta u švedskim medijima, prenosi portal Index.

Na još uvijek plamteću pandemiju, jer Švedska je posljednjih dana bilježila desetine hiljada pozitivnih testova, od jutros podsjeća tek savjet nevakcinisanima da izbjegavaju gužve u zatvorenim prostorima, te preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome kovida-19.

“Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu”
“Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni savjeti za vevakcinisane osobe. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju se testirati, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Za njih postoje posebna pravila ponašanja”, rekla je švedska ministrica zdravstva Lena Halengren, te dodala:

“I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dvije doze vakcina, trebali biste uzeti i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze”.

Koje su sve mjere ukinute?
Od srijede, dakle, više ne važesljedeće epidemiološke mjere:

obavezna kontrola kovid-potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom s više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju imati sjedeća mjesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.
Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23:00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju osigurati najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posjetiocu.
Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbjegavaju učestvovalnje u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti djelimično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prevozu nosi maska.
Građani EU ne moraju dokazivati da su vakcinisani ili negativni
Dodajmo i to da građani EU/EEA i Švajcarske na ulasku u Švedsku više ne moraju dokazivati ni da su vakcinisani, ni da su negativni na kovid-testovima. Vrata su širom otvorena kao i prije pandemije.

Poseban pandemijski režim i dalje vrijedi za radnike i pacijente u bolničkom sistemu, te zaposlene i korisnike usluga socijalne zaštite. Njih će i dalje testirati kad postoji indikacija, još neko vrijeme u zdravstvenim ustanovama nosiće se maske i slijediti druge epidemiološke mjere.

Zanimljivo je i da kovid-19 zasad ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj.

Ministrica Halengren najavila je mogućnost ukidanja takve klasifikacije tek početkom aprila.

Neki restorani potjerali goste u 23:00, pa ih pozvali nazad sat vremena kasnije
Iako ni dosad epidemiološka ograničenja nisu posebno remetila svakodnevicu Šveđana, niti ukidanje mjere znači da je korona virus nestao, u javnosti se može osjetiti olakšanje.

Većina noćnih klubova otvorila je vrata posjetiocima točno u minut nakon ponoći s utorka na srijedu.

Neki su restorani čak potjerali goste u 23:00, prema još važećim propisima, da bi ih ponovno pozvali nazad sat vremena kasnije. Takođe, putničke agencije i avio-kompanije već danima bilježe eksploziju interesa za putovanjima i to najprije na daleke destinacije poput Tajlanda i Floride.

Zašto ukidanje mjera? Jer su vakcinisali dovoljno ljudi
Osova ovog izlaska iz pandemijskog režima najprije leži visokoj stopi vakcinisanja, relativno niskoj smrtnosti od kovida-19 i stabilnom broju pacijenata na intenzivnom liječenju bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom omikronog soja.

Do danas je u Švedskoj s dvije doze vakcinisano 84 odsto populacije starije od 12 godina (ovdašnji Zavod za javno zdravstvo mlađima vakcinisanja ionako ne preporučuje), a još 53 odsto odraslih primilo je i treću dozu.

U prošloj sedmici Švedska je zabilježila 221 smrtni slučaj od kovida-19, a s ukupnom stopom smrtnosti od 157 preminulih na 100.000 stanovnika Švedska je prema podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins na 55. mjestu u svijetu, odnosno čak 45 mjesta iza Hrvatske. Na odjeljenjima intenzivnog liječenja trenutno je 100 pacijenata s teškim kovidom-19.

“Moramo izvući pouke iz ove pandemije”
“Mislim da smo ono što smo svi zajedno postigli u prošle dvije godine možemo označiti uspjehom. Nismo zatvorili škole, uspjeli smo sačuvati privredu iako se radilo od kuće i nismo se fokusirali samo na velike kompanije nego i na pojedinca”, rekla je Halengrin.

“Postojala je odlučnost da iz krize, koja nas je tako snažno i sveobuhvatno pogodila, moramo izaći što je moguće bezbolnije. Ipak, moramo izvući pouke iz ove pandemije, jer očigledno je da naša zaštita građana koji su u najvećem riziku nije bila dovoljna”, zaključila je ministrica Halengreen.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare