Švedska u grotlu nasilja i kriminalnih klanova - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Švedska u grotlu nasilja i kriminalnih klanova

Švedska policija muči se u borbi s ukorenjenim kriminalnim klanovima, a nasilje eskalira u ovoj zemlji do nedavno poznatoj po niskoj stopi kriminala.

Nekoliko desetina aktivnih kriminalnih bandi ne obaziru se mnogo na zakone i imaju značajan uticaj u nekim od najsiromašnijih švedskih četvrti, ističu kriminolozi.

Pucnjave i eksplozije postale su svakodnevni događaji u švedskim gradovima, prenosi hrvatski Jutarnji list, a drugi mediji redovno izvještavaju o ratu klanova dilera droge, ucjenama, osvetama i svjedocima koji odbijaju saradnju sa vlastima iz straha od osvete.

– Jeste li vidjeli film “Kum” ? Ovo u Švedskoj podsjeća na to – rekla je novinarka Johana Bakstrom LernebI, autorka knjige o jednoj od najozloglašenijih kriminalnih bandi u Švedskoj.

Članovi bande povezane sa jednom porodicom o kojoj je nedavno pisala LernebI, završili su na naslovnim stranama švedske štampe jer su tokom sukoba sa rivalskim klanom postavili improvizovane barijere na ulice, zaustavljali automobile i od putnika tražili lične dokumente.

Televizija SVT razgovarala je sa mladićem koji se predstavio kao Samir i rekao da su kontrolni punktovi postavljeni kako bi se “zaštitili žitelji i djeca iz tog kraja”.

Sukob je prekinut krajem avgusta, ali ne zahvaljujući policiji već zbog toga što su se predstavnici nekoliko bandi sastali u jednom hotelu u Geteborgu i dogovorili se o primirju.

– To je frustrirajuće. Dobro kao kratkoročno rešenje, ali postignuto na pogrešan način. Kriminalna mreža se među sobom dogovorila, a mi iz vlasti smo ostali po strani – ocijenio je lokalni policajac Fredrik Terje za televiziju SVT.

To je postala velika tema u švedskim medijima, a početkom septembra je zamjenik šefa policije Mats Lofving izjavio za švedski radio da u državi operiše najmanje 40 porodičnih bandi.

– Oni ne žele da postanu dio švedskog društva – smatra Lofving i naglašava su te kriminalne porodice stigle u Švedsku samo da bi se bavile kriminalom i uspostavile svoj paralelni sistem vlasti.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar