15. Januara 2020.

Švedska priznala grešku: Lažni oficir bio u NATO i na Kosovu; “Bezbjednosni rizik”

Big Portal

Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, je lagao da je završio vojnu školu 1999. godine, a zapravo je nikada nije pohađao. On je falsifikovao diplomu koristeći potpis nepostojećeg generala.

“Naravno, nije dobro što se ovo dogodilo. Moramo slati prave oficire na ove pozicije i osigurati da imamo pravo znanje o osoblju”, izjavio je vojni istražitelj.

Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i major u Avganistanu gde je bio zadužen za sigurnost informacija. Za to je morao da ima posebno obrazovanje, koje on nije posedovao, navodi Sputnjik Internešnel.

On je 2013. dodeljen NATO-u. Prevara nije otkrivena sve do 2018, a otkrila ju je Obalska straža, u kojoj je lažni oficir zauzimao visok položaj i imao pristup poverljivim informacijama.

Obalska straža tvrdila je da ga je smenila sa posla i upozorila oružane snage u decembru 2018. godine, nakon otkrića da je lagao. Uprkos činjenici da je vojska upozorena, on je 2019. izabran za akciju švedsku UN akciju u Maliju.

“Totalno nerazumljivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske i NATO saveza”, rekla je NATO stručnjak En-Sofije Dal.

Ministar odbrane priznao je da je primio informaciju od ministra pravde o čoveku iz Obalske straže sa “sumnjivom biografijom”.

Vojni komandant Mikael Biden saznao je za ovaj bezbedonosni rizik ranije tokom nedelje i naredio je da se sprovede istraga zašto vojna komanda nije odmah reagovala po primanju izveštaja.

“Ovakve stvari ne smeju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo”, rekao je on, pritom ocenivši situaciju kao “ozbiljnu”.

Švedska, koja je poslednji put ratovala pre 200 godina, u poslednje vreme pojačala je odbrambenu saradnju sa NATO savezom i, na bilateralnom nivou, sa Sjedinjenim Američkim Državama.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare