28. Januara 2022.

Švedska gradi skladište za čuvanje nuklearnog otpada u narednih 100.000 godina

Big Portal

Plan švedske vlade je da se otpad i nuklearno gorivo, koje će reaktori koristiti dok ne budu ugašeni, zakopaju na 500 metara dubine u stenama blizu nuklearne elektrane Forsmark.

Nakon 70 godina, kada se tuneli popune, biće napunjeni posebnom glinom kako bi se sprečio ulazak vode i objekat će biti zapečaćen.

“Naša generacija mora da preuzme odgovornost za nuklearni otpad. Ovo je rezultat 40 godina istraživanja i biće bezbedno 100.000 godina”, rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Anika Strandhal novinarima na konferenciji za medije.

Ističe da će skladište obezbediti Švedskoj da može da koristi nuklearnu energiju sa ciljem da postane prva razvijena zemlju na svetu bez fosilnih goriva.

Otkako su počele sa radom sedamdesetih godina 20. veka, švedske nuklearne elektrane su proizvele oko 8.000 tona veoma radioaktivnog otpada, uključujući istrošeno nuklearno gorivo.

Šta sa nuklearnim otpadom – pitanje za glavobolju

Odluka Švedske dolazi u trenutku kada je obnovljeno interesovanje za nuklearnu energiju, koju mnoge zemlje vide kao suštinsku fazu tranzicije ka kraju upotrebe fosilnih goriva.

Šveđani su 1980. godine glasali za postepeno ukidanje nuklearne energije, ali stavovi se godinama menjaju.

Najuticajnije švedske političke stranke sklopile su dogovor o nuklearnoj energiji 2016. godine, složivši se da postojećih šest reaktora može da nastavi sa radom, kao i da se na postojećim lokacijama može izgraditi desetak novih reaktora.

Međutim, rasprostranjeno je mišljenje da je izgradnja novih postrojenja neisplativa, osim ako buduća vlada ne obezbedi velikodušne subvencije.

Šta raditi sa nuklearnim otpadom – pitanje je koje zadaje glavobolju otkako su prve nuklearne elektrane na svetu puštene u rad pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Međunarodna agencija za atomsku energiju procenjuje da postoji oko 370.000 tona radioaktivnog potrošenog nuklearnog goriva koje se čuva u privremenim skladištima širom sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare