28. Septembra 2019.

Šveđani uz pomoć Rimca srušili najekstremniji svjetski rekord

Big Portal

Disciplina koja se sastoji od ubrzanja iz mesta do 400 km/h i ponovnog zaustavljanja (0-400-0 km/h) stavlja na veliko iskušenje mogućnosti automobila po pitanju ubrzanja, ali i kočnog sistema.

Švedski Koenigsegg je na tom polju gotovo bez konkurencije, a sada je sopstveni rekord još jednom poboljšao, ali sa drugim modelom – umesto Agere RS koji je držao prethodni najbolji rezultat, na pistu je izašao Regera sa hibridnim poognom.

Koenigsegg Regera je hiperautomobil koji ima benzinski motor snage 1.100 KS i tri dodatna električna motora. Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema iznosi više od 1.500 KS, a obrtni moment dostiže 2.000 Nm.

Ovde se u priču uključuje i poznata firma iz Hrvatske, Rimac Automobili. Ta kompanija je po narudžbi Koenigsegga razvila posebnu bateriju koja uprkos kapacitetu od samo 4,5 kWh, može da isporuči trenutnu snagu od 500 kW.

Regera je tako uspeo da ubrza iz mirovanja do 400 km/h, i zatim se zaustavi, za samo 31,49 sekundi. Konkretno, 22,87 sekundi do 400 km/h i ostatak za zaustavljanje.

Taj manevar je izveden pri temperaturi od 16 stepeni Celzijusa, na 70 metara nadmorske visine, a u pitanju je pista jednog aerodroma u Švedskoj.

Rekord je srušen 23. septembra, a za upravljačem je bio Sonny Persson.

Podsećamo, prethodni rekord držao je Koenigsegg Agera RS, a iznosio je 33,29 sekundi. Primera radi, Bugattijevom Chironu je za istu stvar bilo potrebno 41,96 sekundi.

I to nije sve, na kraju videa Christian von Koenigsegg upozorava da je Regera oborio dva rekorda. Drugi je još uvijek tajna.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare