Svečana akademija povodom 56. Kočićevog zbora - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Svečana akademija povodom 56. Kočićevog zbora

Kočić, univerzalna vrijednost i veličina, živi i dalje. Moglo se to čuti u Banjaluci tokom obilježavanja Kočićevih dana, a u okviru obilježavanja 56 Kočićevog zbora. Svečana akademija održana je u Banskom dvoru.

”Znate li koja je najsvetija riječ za Kočića? Koja? Otadžbina”.

Petar Kočić je otadžbinu, istinu i slobodu pisao velikim slovom. Pisao je sva tri književna roda: epiku, liriku i dramu. Zbog toga je i danas živ, kaže književnik Ljubivoje Ršumović kojem je uručena Kočićeva nagrada grada Banjaluka.

”Od oca sam kao dijete dobio njegovu knjigu. Razočaralo me kada sam u biografiji vidio da je on umro, a ja sam mislio da je on živ. Ali evo i dan danas ja tvrdimda je Kočić živ jer njegoa satira bi mogla da se štampa kao aktuelna” – kaže književnik Ljubivoje Ršumović.

Banjalukom su ovih dana odzvanjale Kočićeve riječi. Tako da će biti i u buduće – poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

”Imam duboko uvjerenje da smo čitavu sedmicu dostojno predstavili Kočića. Vjerovaću bolje nego ikad i da će naredne godine biti bolje nego ove i tako svake, jer Kočić to zaslužuje svaki put kada se iznova čita i kada se priprema Kočićev zbor a ovo je 56 put da proslavljamo našeg Kočića” – rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Petar Kočić nije bio samo veliki književnik, već i narodni tribun. Politička djelatnost, prkos i nepokoleblјivost stvorile su od Kočića istorijsku figuru srpskog naroda, kaže predsjednik parlamenta RS.

”Ovo je velika tradicija jednom velikanu koji to i zaslužuje. Podsjećanje na vremena u kojima je Kočić živio kao čuvar naše tradicije, zaslužuje još veću paznju u ova vremena. Nalazimo se gotovo u istom trenutku i imamo slične probleme, jer je naš narod u situaciji da se bori za svoje postojanje, slobodu” – rekao je predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović.

Prije svečane akademije, povodom 56 Kočićevog zbora, gradonačelnik Banjaluke je ugostio istaknute književnike iz regiona. Razgovarano je o Kočiću i njegovoj velikoj ljubavi prema otadžbini, o njegovom velikom doprinosu srpskom narodu, srpskom jeziku i književnosti.

”O Petru Kočiću šta da kažem, mi smo svi kao uz Njegoša rasli i uz Kočića. Doživljavali smo zmijanje zahvaljujuči njegovim djelima kao da smo tu odrastali, tako se i večeras ovdje osjećam” – rekao je pisac iz Crne Gore Budimir Dubak.

Na svečanoj akademiji je poručeno ne samo da je živa Kočićeva pisana riječ, nego da smo svjedoci da su i danas prisutne pojave protiv kojih se Kočić svojevremeno borio i na koje je tada ukazivao.

(BN)

Danas objavljeno

SZO: Prve informacije o omikronu govore…

M.

Virus u Srpskoj potvrđen kod 26 оsоba, preminulo 16

M.

Od marta naredne godine obavezna vakcina u Njemačkoj

M.

Ostavite komentar