Sve više mladih u Italiji oboljelo od anoreksije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sve više mladih u Italiji oboljelo od anoreksije

Sve su mlađe dobi osobe koje pate od anoreksije, u bolnice roditelji dovode anoreksičnu decu koja nisu starija od 10 godina, a pandemija kovid-19 još je više pogoršala mentalno zdrvalje mladih, izjavila je za Hafington post, generalna sekretarka italijanskog udruženja pedijatara Elena Bocola.

Oko tri miliona Italijana pati od anorksije, a među njima 2,3 miliona su mladi.

Najčešće od anoreksije obolevaju mladi u dobi od 12 do 25 glodina, a u zadnje vreme čak 20 odsto su deca starosti od 8 do 14 godina.

Problem mršavljenja kao posledica emotivih problema (nervozna anoreksija) postoji oduvek, ali je pogoršan u vreme pandemije kovida19, ističe lekarka.

Ona tvrdi da je lično kao lekar svedočila deci-pacijentima, koja su zbog podhranjenosti morala biti bolnički lečena.

Deca koja obolevaju od anoreksije su cešto prvo žrtve vršnjačkog nasilja (naprimer sbog debljine), teških porodicnih prilika ili dečije depresije.

Jedan od razloga zašto takvu decu kasno dovode kod lekara je što sami roditelji ne prepoznaju anoreksiju kao bolest, često sve do stadija kada je neophodno bolničko lečenje.

Doktorka Bocola ukazuje na nekoliko simptoma koji roditeljima mogu pomoći da na vreme uoče problem. Između ostalog, odbijanje određenih vrsta hrane, pre sevga one koja može biti uzrok povećanju težine, takva decu jedu preterano polako, a količina hrane i zalogaji koje uzimaju su sve manji.

Takođe deca koja su na putu da postanu anoreksična se povlače u sebe i izoluju, a u nekim slučajevima preteruju sa fizičkim vežbama.

Anoreksija u dečijem dobu može da prouzrokuje trajne posledice po razvoj i zdravlje osobe, pre svega nervnog sistema i razvoj kostiju, upozorova pedijatrkinja Elena Bocola.

Danas objavljeno

Studija: Pušači u većem riziku od smrti i hospitalizacije usled kovida 19

Zeljka

Jednostavni slani kukuruzni muffini

Vanja A

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Ostavite komentar