29. Juna 2022.

Sve veći otpor zabrani benzinaca i dizelaša 2035. godine

Big Portal

Navedene države su takođe predložile blaži tretman za laka komercijalna vozila na fosilna goriva. Prema njihovom predlogu za njih bi emisija CO2 do 2035. trebalo da bude smanjena za 80 posto, a 2040. za 100 posto, prenosi Jutarnji.hr.

Nova EU “fosilna kolacija” pet država smatra da je za potpunu zabranu benzinaca i dizelaša potreban period tranzicije te da EU mora u obzir uzeti različito finansijsko stanje građana u različitim državama članicama. Mnogi od njih si ne mogu priuštiti skupe električne automobile.

Iako je Evropska komisija glasala za zabranu pre nekoliko nedelja, ona još nije na snazi jer tu odluku moraju da potvrde pojedine države članice. 2035. godina je odabrana kako bi do 2050. uspela da se ostvari nulta emisija CO2 u EU. Naime, prosečni “životni vek” jednog automobila je 15 godina i do 2050. bi se EU tako očistila od većine automobila na benzin i dizel.

S druge strane većina proizvođača automobila su za zabranu. Tako su Mercedes i Volkswagen nedavno saopštili da podržavaju planiranu zabranu 2035. godine.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Mercedes

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare